Máte doma malého potravinového alergika a už teď se děsíte zavádění příkrmů? Začít mrkví, bramborou, masem, nebo raději brokolicí či batátem? Jde vám hlava kolem ze všech těch protichůdných rad a dopručení? Pak jste tady správě!

Zavádění příkrmů u dětí s alergií má svá specifika a postupy, které nejenže dokáží předejít silným alergickým reakcím, ale umí i zlepšit dlouhodobou prognózu.  

mikrobiom a alergie

To, že narušený mikrobiom souvisí s rozvojem potravinových alergií už nejspíš víte. Věděla jste ale, že největší změny v mikrobiomu v životě kojence se odehrávají právě v období zavádění příkrmů?

Pořadí v jakém miminko potraviny ochutná  rozhoduje o tom, jakým mikroorganismům se ve střevě bude více či méně dařit a jestli celé situaci pomůžeme, nebo ji ještě zhoršíme. 

Zavádění příkrmů

riziko prudkých alergických reakcí

Spousta maminek dětí, které jsou alergické na potraviny v obavách z prudkých alergických reakcí raději odsouvá zavedení velkých alergenů na pozdější dobu. Rozšířená je také myšlenka, že pokud dáme dítěti brzy ochutnat velký alergen, můžeme u něj dokonce alergii vyvolat.  Je to opravdu správná úvaha? Výzkumy z posledních let ukazují, že je to spíš přesně naopak. Cílené oddalování zavedení některých potravin může naopak alergii na ně spustit a to rozhodně nechceme. 

jak tedy začít se zaváděním příkrmů co nejlépe?

Na to vám odpovím během nabité 90 minutové přednášky, kterou jsem pro vás připravila. 

Co všechno se během přednášky dozvíte?

  • Kdy je nejlepší čas začít s příkrmy.
  • Jaká jsou specifika zavádění prvních příkrmů u alergiků.

  • Co dělat jinak u dětí kojených a na umělém mléce.

  • Postup zavádění jednotlivých skupin potravin.

  • Imunologické okno.

  • Příprava a uchování příkrmů.
  • Jaký tuk je nejvhodnější pro první příkrmy.
  • Jaké potraviny kojencům raději vůbec nedávat.

Přednáška se uskuteční online v pondělí 28.11.2022 od 21:00 cena je 498 Kč a zahrnuje:

  • 90 minut živé vysílání témat zpracovaných na základě výsledků nejnovějších výzkumů
  • PDF se stěžejními informacemi
  • 30 minut prostor pro vaše dotazy
  • přístup k záznamu webináře po dobu 3 let

Uzávěrka přihlášek

Závádění příkrmů u alergiků

Ahoj,

já jsem Katka!

Jsem certifikovaná výživová poradkyně a specializuju se na potravinové alergie. Hlavně jsem ale máma malého alergika a sama se celý život s alergiemi potýkám. 

Mými kurzy, prošlo už více než 2000 českých a slovenských žen. Maminky se mě v kurzech a konzultacích často ptají na to, jak nejlépe postupovat při zavádění příkrmů u svých alergických dětí - proto vznikl webinář Příkrmy a alergie.

Těším se, až díky novým informacím ulehčíte život sobě a svým dětem i vy!

Katka Slavíková

odkud čerpám informace?

Kateřina Slavíková alergie a intolerance v praxi
Kateřina Slavíková Potravinové alergie a intolerance

co říkají maminky malých alergiků o mých kurzech a kuchařkách?

V kurzu získáš všechny podstatné informace o potravinových alergiích - dozvíš se o rozdílech mezi jednotlivými druhy alergií, jejich projevech, o možnostech a limitech testování alergií, o zásadách eliminační diety a o tom, jak si při eliminační diety sestavit vyvážený jídelníček. K tomu všemu podporu v uzavřené facebookové skupině a možnost kdykoliv se na cokoliv zeptat.
Hana
Mám za sebou pár kurzů, ebooků a atd. za nemálo peněz. Tenhle mi dával největší smysl, protože jsem měla možnost se ptát na konkrétní otázky, dozvěděla jsem se tipy na zdravé stravování a tím i zlepšení alergií. Je vidět, že to dělal člověk, který je dobře informovaný. Například problematiku testování a přehled fungování imunitního systému jsem u nikoho takto do podrobna neviděla. Zároveň problematika EET není zjednodušována na zkoušení celých skupin potravin a zbytečně není člověk stresován, že pokud nezmizí problémy do pár dní, nemusí to znamenat další problém, ale jen to, že tělo potřebuje čas.
Barbora Trousilová
Kurz je skvělý pro přehled o ABKM, jak se projevuje apod., ale i pro alergie na další potraviny. Spousta věcí člověka ani nenapadne, například projevy a možná onemocnění související s alergiemi/intoleranci na určité potraviny. Sama jsem pak po doktorech chtěla nějaké kožní testy, když jsem se na kurzu dozvěděla, že to lze (např. ty náplasti), ale bohužel mi nevyhověli, že to u malých (téměr 5 měsiců) miminek nedělají. Nicméně do budoucna aspoň vím, jaké jsou možnosti. Z kurzu si určitě odnáším spoustu informací a hlavně to, jak postupovat, když chci zjistit alergie na určité potraviny. V tom jsem pořád neměla asi úplně jasno. Skvělou výhodou kurzu pak je, že člověk nemusí nic číst a ještě je to systematicky rozděleno podle tematických okruhů.
Andrea Kašová
Od knihy som ocakavala nove recepty a nove napady, vzhladom k tomu, ze som na tejto diete uz bezmala 20 rokov. Me ocakavani naplnila. V prvom rade som sa dozvedela aj nove info o tom, kde vsade mliecna bielkovina este je. Paci sa mi a vyhovuje mi, ze su tu recepty z masom. Aj vzorovy jídalnicek splnil me ocakavania, stále su vsak jedla, ktore mi nechutia, alebo si ich musim prisposobit kvoli dalsim potravinam, ktore moje telo neprijima. Velmi pekne spracovane, nadherna kniha. Nech mate dalej taketo dobre napady. 🙂
Kami
Zjistila jsem, že mají obě dcery ABKM, a tak jsem stále hledala inspiraci na obměnu jídelníčku. Všechny recepty mají u nás úspěch 🙂 ale asi nejvíc zabodoval obyčejný houbový kuba 🙂 Vaše recepty jsou jednoduché a chutné a jídlo podle nich jí i moji nejedlíci, což je výhra 🙂 Vaše kuchařka mi moc pomohla. Děkuji!
Lada
Chci říci jedno velké DĚKUJI. Zdravě a přitom levně, přesně jak slibujete. Hodně mi pomohla část o stravování mimo domov a na co si dát pozor. A kde bychom mléko nečekali. Receptů jsem si zamilovala hned několik. Hlavně alternativy běžných jídel. Jako jsou palačinky a slaný koláč. Mile překvapily cizrnové karbanátky...
Pavla Glauningerová