Čokoládové medvědí pracny
Pracny u nás na Vánoce nikdy nesměly chybět. A přiznám se, že se mi hrnou slzy do očí, když tohle píšu, protože ty formičky, které vidíte na fotce jsou po babičce, která už tu pár let není.
Ať už je to vánoční cukroví, nebo velikonoční mazance, vždycky si na ni vzpomenu. Když jsem ale plnila těsto do těhle formiček, bylo to prostě moc. S babičkou jsem nejvíc času vždycky trávila v kuchyni. Nechala mě už od malička se vším pomáhat a mě to moc bavilo. Možná i díky tomu mám takový vztah k vaření a jídlu. A protože jsme bydleli v jednom domě, tak jsem u babičky byla pečená vařená. Strašně moc mi chybí.
Ani by mě nenapadlo, jak mě takové pečení pracen dokáže rozesmutnit. Nicméně k tomu ty svátky patří. Je to nejen o bytí s těmi, které máme rádi, ale i o vzpomínání na ty, kteří už tu nejsou...
Tenhle recept je trošku víc kakaový a proto jsem ho nazvala čokoládové pracny. Jejich čokoládovost můžete umocnit i tím, že přidáte trochu strouhané čokolády.

co budete potřebovat?
- 100 g mletých mandlí
- 120 g rostlinného tuku (alsan, ztužený rostlinný tuk na pečení)
- 120 g hladké špaldové mouky
- 80 g moučkového cukru (pokud chcete mít cukroví sladší, můžete přidat až 50 g, těsto bude fungovat i tak)
- 50 g holandského kakaa
jak na to?
- V míse smícháme mouku, cukr, mleté mandle a kakao.
- Do směsi zapracujeme změklý tuk a vytvoříme drobivé těsto.
- Z těsta uděláme kouli, kterou zabalíme do fólie a necháme uležet v lednici, alespoň hodinu, ideálně přes noc.
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Těstem plníme formičky na pracny, které jsme předtím namočili do mouky.
- Pečeme 8 - 10 minut.
- Ještě horké pracny lehkým klepnutím vyndáme z formiček.
- Obalujeme v moučkovém cukru.
další inspiraci na vánoční cukroví najdete v mém
e-booku: