Vitamín D zdroj
Vitamín D je nezbytný ke správnému fungování imunitního systému. V loňském roce vyšla odborná recenze 188 vědeckých článků, která potvrzuje, že nízké hladiny vitamínu D v krvi zvyšují pravděpodobnost nákazy Covid-19, závažného průběhu onemocnění, hospitalizace a úmrtí.
Důležitost příjmu vitamínu D je sice známá, avšak většinou doporučená denní dávka ani zdaleka nepokrývá jeho skutečnou potřebu. Běžně se uvádí, že doporučená denní dávka vitamínu D pro dospělé je 200 - 400 UI (mezinárodních jednotek).
Vitamínem D je sice možné se předávkovat, nicméně několik studií prokázalo, že 4000 UI denně je bezpečná dávka, v jedné studii se dokonce jako bezpečná vrchní hranice denní dávky ukázalo 10 000 UI denně. Předávkování hrozí pouze v případě, že bychom užívali dlouhodobě velmi vysoké dávky, tedy vyšší než 10 000 UI za den.
Při dávkách 2000 - 4000 UI vitamínu D denně je možné dosáhnout hodnot koncentrace v krvi 40 - 60 ng/ml, která je považována za optimální. U osob s koncentrací nižší než 20 ng/ml bylo zaznamenáno zvýšené riziko onemocnění, nejen Covid-19.
Vitamín D se vytváří v těle v dostatečném množství, když je pokožka vystavena slunečnímu záření určité intenzity. To se bohužel v našich končinách během zimních, ale i většiny jarních a podzimních měsíců nedaří zajistit v dostatečném množství.
Stravou je v našich podmínkách téměř nemožné dosáhnout cílových hodnot. Obzvláště při vynechání mléčných výrobků.
Vitamín D je také důležitý pro správné vstřebávání vápníku v organismu, společně s vitamínem K (kterému se budu věnovat v dalších článcích). Obzvláště pokud užíváte vápník v tabletách ve vyšších dávkách, je nutné zajistit přísun těchto vitamínů. Jinak hrozí, že se nevstřebaný vápník začne ukládat jinde, než ho potřebujeme, například v cévách.
Z tohoto důvodu je nezbytné od jara do podzimu při omezeném jídelníčku a v době pandemie Covid-19 zajistit dostatečný příjem vitamínu D pomocí doplňků stravy.
Jako vhodné řešení se nabízí například tento preparát:
Pharma Activ Vitamín K2 MK7+D3 Forte tbl.125 + Vitamin D3 Forte 2000I.U. 30 tablet

Zdroje vitamínu D
- makrela 10 mcg / 100 g
- sleď 8 mcg / 100 g
- losos 20 mcg / 100 g
- tuňák ve vlastní šťávě 4 mcg / 100 g
- sardinky v oleji 9 mcg / 100 g
- žampiony 3,4 mcg / 100 g
- lišky 3 mcg / 100 g
- vejce 2 mcg / 100 g
- játra vepřová 2 mcg / 100 g
- játra kuřecí 1 mcg / 100 g
- olej z tresčích jater 250 mcg / 100 ml
- tresčí játra 100 mcg / 100 g
Pro lepší představu uvedu příklad.
20 mcg Vitamínu D = 800 UI
Tuto dávku získáme ze 2 vajec a 100 g lososa.
Abychom získali 100 mcg = 4000 UI museli bychom za den zkonzumovat 10 vajec a 500 g lososa.