čokoládový dort

bez lepku, mléka, vajec a ořechů

Pokud patříte k těžkým multialergikům a vadí vám lepek, ořechy, vejce i mléko, možná už jste se vzdali představy krásného a chutného narozeninového dortu. Tímto příspěvkem vám chci dát naději - i s takto omezeným jídelníčkem se dá vyrobit luxusní narozeninový dort! 

Tento, ktreý jsem dělala synovi k jeho čtvrtým narozeninám je ze třech korpusů a dvou druhů krému. Bílý krém je z kokosového mléka - tedy ořechu, neořechu. Pokud vám kokos vadí, lze jen vyšlehat rostlinný tuk s cukrem, nebo použít jen čokoládový krém (tam tedy je třeba tužší konzistence, než vidíte na obrázku). Stejně tak, pokud netolerujete kakao, můžete ho v korpusu vynechat a jako sladidlo použít datlový sirup, který dodá barvu. A z krémů použít jen bílý kokosový.

Věřím, že najdete variantu dortu, která vyhoví právě vašim potřebám a oslavenec bude nadšený!

Čokoládový dort, bez lepku, mléka, vajec a ořechů

co budete potřebovat?

  • 250 ml (1 hrnek) rostlinného mléka

  • 1 a ½ lžíce bílého vinného octa

  • 4 lžíce lněné mouky (nebo mletých lněných semínek) promíchané s 10 lžícemi vodym 

  • 1 lžíce jedlé sody

  • ½ hrnku (130 g) rostlinného oleje

  • ½ hrnku javorového nebo datlového sirupu

  • ⅔ hrnku ( 200g)  třtinového cukru

  • 1 a ½ hrnku ( 500 g) jablečného pyré

  • 1 lžíce vanilkové esence

  • ½ lžičky soli

  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva

  • 1 hrnek ( 100 g) kakaa

  • 1 hrnek (170 g) mletých slunečnicových semínek (nebo mandlí pokud můžete)

  • ½ hrnku (100 g) bezlepkových ovesných vloček, rozemletých

  • 150 g hladké kukuřičné mouky (lze vyměnit za rýžovou)

  • 200 g hladké rýžové mouky

  • 50 g tapiokového škrobu

  • 50 g bramborového škrobu

    TIP: Místo kukuřičné mouky, rýžové mouky, tapiokového škrobu, bramborového škrobu a kypřícího prášku do pečiva můžete použít 450 g samokypřící Doves Farm.

jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

  2. Rostlinné mléko smícháme s vinným octem a necháme odpočinout.

  3. Připravíme si lněná vajíčka - smícháme lněnou mouku (nebo rozemletá lněná semínka) s vodou a necháme nabobtnat.

  4. Do směsi mléka s octem vmícháme lžíci jedlé sody a necháme odpočinout.

  5. Ke lněným vajíčkům vmícháme olej, třtinový cukr a sirup a promícháme.

  6. Pak přidáme jablečné pyré, sůl, vanilkovou esenci a znovu promícháme. V tuto chvíli už můžeme přidat i směs rostlinného mléka s octem a jedlou sodou.

  7. V druhé míse promícháme kypřící prášek, kakao, mletá slunečnicová semínka, ovesnou, kukuřičnou a rýžovou mouku i tapiokový a bramborový škrob.

  8. Nakonec obě směsi spojíme dohromady a důkladně promícháme. Získáme polotekuté těsto.

  9. Formu (máme-li použijeme 3 formy) o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme bezlepkovou moukou (může být kukuřičná i rýžová). Dno formy můžeme vyložit pečícím papírem. Budeme péct 3 korpusy, pokud máme 3 stejné formy, rozdělíme mezi ně rovnoměrně těsto. Pokud máme jen jednu dáme vždy péct 2 hrnky těsta a po upečení počkáme až vychladne, formu znovu vymažeme a vysypeme a dáme znovu péct 2 hrnky těsta. Takto by nám měly vyjít 3 stejnoměrné korpusy.

  10. Každý korpus pečeme na 180 stupňů cca 30 - 40 minut ( vyzkoušejte špejlí, jestli už je hotový).

  11. Než se upečou korpusy, tak si připravíme krémy.

bílý kokosový krém

  • 2 plechovky 400ml tučného kokosového mléka 
  • 6 - 8 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkové esence (nemusí být)
  1. Tuhou část kokosového mléka dáme do mísy a vyšleháme do hladka spolu s cukrem a vanilkovou esencí pomocí metliček.
  2. Pak dáme krém do lednice vychladit.

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM (GANACHE)

  • ½ hrnku rostlinného mléka

  • 250 g čokolády na vaření bez mléka a sóji

  • 125 g rostlinného tuku (Alsan bio, Flora atp.)

  • 1 - 2 hrnky moučkového cukru

  1. Mléko zahřejeme až téměř k bodu varu a přelijeme přes nasekanou čokoládu.
  2. Necháme takto odpočinout asi 5 minut, než čokoláda povolí.
  3. Pak opatrně promícháme pomocí lžíce dohromady.
  4. Přidáme změklé máslo a necháme 10 minut odpočinout, dokud máslo úplně nepovolí.
  5. Pak společně prošleháme metličkou a postupně zašleháme hrnek moučkového cukru.
  6. Takto připravenou směs necháme 20 - 30 minut chladit v chladničce (nebo dáme na 10 minut do mrazáku).
  7. Poté vyndáme, znovu promixujeme a pokud je směs ještě příliš tekutá přidáme další moučkový cukr.
  8. Mixujeme a přidáváme cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
  9. Hotový krém dáme zpět do lednice a ještě necháme půl hodiny vychladit.

sestavení dortu

  • malinová, nebo jiná oblíbená marmeláda

  • čerstvé, nebvo mražené ovoce na ozdobu
  1. Když máme připravené a vychlazené oba krémy a upečené a úplně vychladlé všechny korpusy můžeme sestavit dort.

  2. První korpus dáme spodkem nahoru, natřeme tenkou vrstvou malinové marmelády, vysokou vrstvou bílého krému a přiklopíme dalším korpusem, opět spodkem nahoru.

  3. Druhý korpus opět natřeme marmeládou a krémem a přiklopíme dalším korpusem spodní částí vzhůru.

  4. Na vrch potom vylijeme čokoládovou polevu a rovnoměrně ji rozetřeme. Necháme ji i lehce stéct po bocích dortu.

  5. Nakonec ozdobíme čerstvým, nebo mraženým lesním ovocem a je hotovo!

    Dort můžeme rovnou podávat, lépe se nám ale bude krájet, když ho ještě necháme pořádně vychladit. 

    Krásně vypadá i varianta jen s bílým kokosovým krémem, kdy místo vrchní čokoládové polevy namažete další vrstvu bílého krému a posypete ovcem.

další inspiraci a recepty najdete v mém e-booku:

Kuchařka bez mléka a sóji