Přednáška pro 1. týden - Co jíst?

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

💃Hurá! 🥳 Máme tu první týden programu Spokojené miminko!
Tento týden si povíme, co je dobré na začátku zařadit do stravy, aby nemocný organismus dostal maximální podporu v uzdravení.  Tedy aby byla strava protizánětlivá, podporovala zdravý mikrobiom a dodávala nám všechny důležité živiny. Zároveň se podíváme čemu se raději vyhnout, aby jsme jej zbytečně nedráždili častými alergeny a potravinami, které nepříznivě působí na zažívaní, podporují zánět, nebo jsou jinak zatěžující a nemají pro nás zdravotní přínos. 

Vstupní dotazník

Aby pro vás byl kurz co nejužitečnější, prosím o vyplnění Vstupního dotazníku: https://forms.gle/vD3zh7qQyyc5o49N8 Díky tomu budu vědět v jaké situaci se právě nacházíte a jak vás případně ještě lépe podpořit.

Jídelní deník

Vést si deník je při odhalování potravinových alergií naprosto zásadní nástroj. V podobě sdílené tabulky, kterou jste ode mě dostaly v e-mailu, nám pak pomůže ve vzájemné spolupráci. 

Snažte se do deníku zaznamenávat co nejvíc informací, pohled do historie nám často odhalí souvislosti, které by nás jinak nenapadly. 

Úkol 1. týdne - Pestrá strava

Pestrá a rozmanitá strava je základem zdravého mikrobiomu. Úkolem tohoto týdne tedy je zaměřit se na pestrost. Pomůže vám k tomu vzorový jídelníček, kde najdete způsob, jak během jednoho týdne zařadit do stravy více než 30 druhů ovoce, zeleniny a bylinek. Tento jídelníček by měl vyhovat většině z vás - i pokud vám nějaké potraviny při testování neprošly. Pokud vám ale prochází brambory, rajčata, papriky, luštěniny, nebo další druhy semínek, určitě je pravidelně do stravy zařazujte. Čím více druhů potravin konzumujeme, tím menší je pravděpodobnost, že nám budou některé z nich vadit a tím větší je šance, že získáme ze stravy všechny důležité živiny a budeme zdraví.

Zařazování nových potravin může také mít pozitivní vliv na projevy alergie - pokud projdou nové potraviny, zlepší se rozmanitost stravy a tím pádem se pozitivně ovlivňí mikrobiom.

Z velké americké studie provedené na 10 000 účastnících vyplývají tyhle zjištění:

  • Lidé, kteří během týdne jedí více než 30 druhů ovoce a zeleniny týdně, mají výrazně vyšší diverzitu mikrobioty (vyšší pestrost koreluje s pevnějším zdravím), než lidé, kteří jedí týdně 10 druhů či méně – a to bez ohledu na to, jakou individuální stravu člověk konzumuje (vegan, vegetarián, masojedlík).
  • Antibiotika vedou ke zhoršení diverzity mikrobioty a k nárůstu počtu rezistentních bakterií.
  • Účastníci konzumující velké množství druhů rostlin týdně vykazovali méně rezistentní bakterie než ti, kteří konzumovali méně než 10 typů týdně.
  • Existuje silná souvislost mezi duševními poruchami a skladbou mikrobioty. Lidé trpící posttraumatickou stresovou poruchou, bipolární poruchou, depresí či schizofrenií, měli podobnou bakteriální skladbu, a navíc se u lidí s depresí vyskytovaly konkrétní „typické“ bakteriální kmeny.

Vzorový jídelníček + nákupní seznam