Ovesné lívance
bez lepku, mléka a vajec
Oves je přirozeně bezlepková obilnina, ale pro většinu celiaků a lidí s nesnášenlivostí lepku je běžný oves stejně nebezpečný, jako lepkové obilniny (ječmen, žito, pšenice). Je to především z toho důvodu, že se pěstují a zpracovávají společně a oves je lepkem kontaminován. Dalším důvodem je, že někteří celiaci nesnesou ani bílkoviny obsažené v ovsu (avenin).
Na trhu je stále dostupnější oves, která nebyla kontaminována lepkem a je tedy označena jako bezlepková. U té nehrozí reakce na lepek, ale stále je třeba mít na mysli potenciální riziko reakce na avenin.
Tyhle ovesné lívanečky jsou naprosto úžasné a nadýchané.
Chuť a příjemnou nasládlost jim pomáhá vyladit javorový sirup a banán. Samozřejmě jsou bez mléka, sóji, ale i vajec a pokud použijete bezlepkové ovesné vločky, pak budou i bez lepku.
Na jejich ozdobu můžete použít, co máte rádi. A pokud se vám bude chtít, můžete si udělat lívancový dortík jako já 🙂
25 minut
3
velmi snadné
ořechy
Průměrné výživové hodnoty na 1 porci (samotné lívanečky)
456.16 kcal / 1908.57 Kj
Bílkoviny 7.75 g
Sacharidy 49.68 g
Tuky 23.54 g
Omega 3 0.08 g
Omega 6 3.41 g
Poměr 1.0 : 42.8
Vitamín C 5.28 mg
Vitamín E 3.77 mg
Vápník 42.04 mg
Hořčík 90.92 mg
Jód 9.50 mcg
Železo 2.76 mg
co budete potřebovat?
- 150 g ovesných vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 zralý banán
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 hrnku mandlového mléka
- Kokosový olej, sádlo, ghí, nebo rostlinný olej na smažení
- Na dokončení volitelně dle chuti a možností: arašídové máslo, nebo jiné ořechové máslo, marmeláda, javorový či datlový sirup, rostlinný jogurt, nebo kokosová šlehačka...
jak na to?
- Ovesné vločky rozmixujeme co nejvíc dohladka.
- Banán rozmačkáme vidličkou, přidáme olej, javorový sirup, sůl a kypřící prášek.
- Vše dobře promícháme a spojíme v jednolitou hmotu.
- Nakonec přimícháme mandlové mléko. Nejdříve přidáme jen jeden hrnek, zbytek přidáme až uvidíme, jakou savost mají vločky.
- Do tekuté směsi vmícháme ovesnou mouku a promícháme. Necháme 5 minut odstát a zkontrolujeme konzistenci. Těsto by mělo být tekuté, ale husté. V případě potřeby přidáme další mandlové mléko.
- Na pánvi si rozehřejeme tuk a smažíme lívance, zhruba 3 minuty z každé strany. Lívance můžeme jíst klasicky se skořicovým cukrem, rostlinným jogurtem a ovocnou marmeládou, nebo kokosovou šlehačkou. Skvěle chutná, když si uděláte lívancový dortík a každé patro namažete něčím jiným - zde jsem použila arašídové máslo, jahodové kešu máslo a javorový sirup.
komplexní návod na dietu při abkm a nekonečnou inspiraci na vaření najdete tady: