Ovesné lívance 

bez lepku, mléka a vajec

Oves je přirozeně bezlepková obilnina, ale pro většinu celiaků a lidí s nesnášenlivostí lepku je běžný oves stejně nebezpečný, jako lepkové obilniny (ječmen, žito, pšenice). Je to především z toho důvodu, že se pěstují  a zpracovávají společně a oves je lepkem kontaminován. Dalším důvodem je, že někteří celiaci nesnesou ani bílkoviny obsažené v ovsu (avenin).

Na trhu je stále dostupnější oves, která nebyla kontaminována lepkem a je tedy označena jako bezlepková. U té nehrozí reakce na lepek, ale stále je třeba mít na mysli potenciální riziko reakce na avenin.

Tyhle ovesné lívanečky jsou naprosto úžasné a nadýchané.

Chuť a příjemnou nasládlost jim pomáhá vyladit javorový sirup a  banán. Samozřejmě jsou bez mléka, sóji, ale i vajec a pokud použijete bezlepkové ovesné vločky, pak budou i bez lepku.

Na jejich ozdobu můžete použít, co máte rádi. A pokud se vám bude chtít, můžete si udělat lívancový dortík jako já 🙂

Ovesné lívance bez lepku, mléka a vajec
Časová náročnost

25 minut 

Počet porcí

3

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

ořechy

Průměrné výživové hodnoty na 1 porci (samotné lívanečky)

456.16 kcal / 1908.57 Kj

Bílkoviny 7.75 g
Sacharidy 49.68 g
Tuky 23.54 g
Omega 3 0.08 g 
Omega 6 3.41 g
Poměr 1.0 : 42.8

Vitamín C 5.28 mg
Vitamín E 3.77 mg
Vápník 42.04 mg
Hořčík 90.92 mg 
Jód 9.50 mcg 
Železo 2.76 mg

co budete potřebovat?

  • 150 g ovesných vloček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 zralý banán
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnku mandlového mléka
  • Kokosový olej, sádlo, ghí, nebo rostlinný olej na smažení
  • Na dokončení volitelně dle chuti a možností: arašídové máslo, nebo jiné ořechové máslo, marmeláda, javorový či datlový sirup, rostlinný jogurt, nebo kokosová šlehačka...

jak na to?

  1. Ovesné vločky rozmixujeme co nejvíc dohladka.
  2. Banán rozmačkáme vidličkou, přidáme olej, javorový sirup, sůl a kypřící prášek.
  3. Vše dobře promícháme a spojíme v jednolitou hmotu.
  4. Nakonec přimícháme mandlové mléko. Nejdříve přidáme jen jeden hrnek, zbytek přidáme až uvidíme, jakou savost mají vločky.
  5. Do tekuté směsi vmícháme ovesnou mouku a promícháme. Necháme 5 minut odstát a zkontrolujeme konzistenci. Těsto by mělo být tekuté, ale husté. V případě potřeby přidáme další mandlové mléko.
  6. Na pánvi si rozehřejeme tuk a smažíme lívance, zhruba 3 minuty z každé strany. Lívance můžeme jíst klasicky se skořicovým cukrem, rostlinným jogurtem a ovocnou marmeládou, nebo kokosovou šlehačkou. Skvěle chutná, když si uděláte lívancový dortík a každé patro namažete něčím jiným - zde jsem použila arašídové máslo, jahodové kešu máslo a javorový sirup.

komplexní návod na dietu při abkm a nekonečnou inspiraci na vaření najdete tady: