Co jíst při bezmléčné dietě?
Praktický průvodce pro začátečníky i pokročilé
Bezmléčná dieta se může zpočátku zdát složitá. Najednou je potřeba vyřadit mléko, jogurty, sýry, smetanu... a někdy i stopové množství mléčných složek ve zpracovaných potravinách. Dobrou zprávou ale je, že i při bezmléčné dietě můžete jíst chutně, pestře a vyváženě.
V tomto článku najdete jasný a praktický přehled toho, co jíst, čemu se vyhnout a jak si bez mléka poradit v každý den. Vhodný je pro maminky dětí s ABKM, dospělé s intolerancí laktózy i kohokoliv, kdo chce mléčné výrobky na čas vynechat.
Chcete si ušetřit čas a nejistotu?
🌟 Vyzkoušejte mou e-kuchařku bez mléka a soji
Naučí vás vařit jednoduše, zdravě a chutně i bez mléka a komplexně vás provede změnou stravy tak, aby vám nic nechybělo.
✔️ 150+ receptů
✔️ jasně označené alergeny
✔️ praktické tipy, co jíst a čím nahrazovat
✔️ v bonusových materiálech najdete i vzorové jídelníčky a další informace
🔗 Zjistit více a stáhnout ihned
Hledáte-li odpověď na dotaz "co jíst při bezmléčné dietě", uložte si tento článek a sdílejte ho s dalšími, kterým může pomoci.
Co je bezmléčná dieta?
Bezmléčná dieta znamená vyřazení všech potravin obsahujících mléčný protein (nejčastěji kasein a syrovátku). Nejde tedy jen o laktózu, ale o všechny složky kravského mléka.
To zahrnuje:
- kravské mléko (i bezlaktózové)
- jogurty, kefíry, acidofilní mléka
- sýry (tvrdé, měkké i tavené)
- smetanu, tvaroh, mascarpone
- máslo, některé margaríny
- sušenky, pečivo, čokolády a jakékoliv další výrobky s obsahem mléčných složek
Při alergii na mléko neboli ABKM je potřeba dávat pozor i na stopové množství mléka ve složení (např. "může obsahovat stopy mléka") především pokud takovou potravinu dostává napřímo silný alergik. Pokud dietu bez mléka drží kojící matka, obvykle není nutné takto označené výrobky vynechávat.
Co jíst při bezmléčné dietě?
Základ by měly tvořit především základní a přirozeně bezmléčné potraviny:
1. Ovoce a zelenina
- všechny druhy: čerstvé, mražené, kompotované i sušené
- ideální jsou sezónní druhy a pestré barvy
- 2. Obiloviny a pseudoobiloviny
- rýže, oves, pohanka, quinoa, amarant, pšenice, žito, kukuřice
- u pečiva si vždy ověřte složení a ujistěte se, že je bez mléka, másla, syrovátky, podmáslí a nejlépe i bez sóji
3. Rostlinné alternativy mléka
- Vhodné je mandlové, ovesné, kokosové a rýžové mléko (nedoporučuji sójové náhražky, sója velmi často dělá problémy společně s mlékem - je to tzv. zkřížený alergen k mléku)
- Dnes již existuje široká nabídka rostlinných jogurtů a sýrů – zde opět doporučuji především ty na bázi ovsa, mandlí, kokosu a rýže. Vždy si zkontrolujte složení.
4. Maso, ryby a vejce
- Maso je vhodné kuřecí, krůtí, vepřové, jehněčí, králičí či zvěřina. U hovězího a telecího buďte obezřetní a vyzkoušejte si, zda vám také nezpůsobuje potíže - může být také přidruženým alergenem k mléku a dělat stejné potíže.
- Ryby můžete bez omezení mořské i sladkovodní, čerstvé, marinované i konzervované, ideálně alespoň 2x týdně.
- Vejce jsou skvělým zdrojem živin, zařazujte je pravidelně do jídelníčku. Pokud by se ovšem po nasazení bezmléčné diety potíže nezlepšily, je dobré vzít v úvahu i další možné potravinové alergeny a vejce patří k jedněm z těch častých.
5. Luštěniny a semínka
- Čočka, fazole, cizrna, hrách, mungo, adzuki - luštěniny jsou skvělý zdroj živin a dobře zasytí, proto se je nebojte vyzkoušet ani při kojení.
- Semínka je vhodné zařadit na denní bázi, nejlépe konopná, lněná, chia, dýňová či slunečnicová.
- Jsou vhodné i jako zdroj vápníku a bílkovin
6. Tuky
- Místo másla používejte kvalitní rostlinné oleje jako je olivový, nebo řepkový.
- Zdrojem zdravých tuků je avokádo, ořechy a semínka.
- Na mazání a pečení pak můžete používat rostlinná másla, nepř. Alsan Bio, Flora, Rama nebo Hera - vždy si přečtěte složení a ujistěte se, že konkrétní výrobek neobsahuje mléčné složky, složení se často mění.
Na co si dát pozor?
- I máslo je mléčný výrobek.
- V některých rostlinných nápojích najdete i mléčné složky - např. kaseinát sodný - vždy si ověřujte složení.
- Čokoláda: i hořká často obsahuje mléčný tuk, syrovátku nebo sójový lecitin, vybírejte jen ty, které jsou opravdu bez mléčných složek.
- Potraviny označené "vhodné pro vegany" nejsou nutně vhodné pro alergiky na mléko, často obsahují sóju, která bývá u ABKM problematická.
Tipy pro vaření bez mléka
- do kaší: ovesné, kokosové, mandlové nebo rýžové mléko
- do omáček: zásmažka z oleje a mouky + rostlinné mléko nebo smetana
- do pečení: rostlinná mléka a rostlinné oleje místo másla
- do krémů: kokosové mléko z plechovky (vychlazené), nebo vyšlehaná rostlinná smetana
Co jíst, abyste měli dostatek vápníku?
Při bezmléčné dietě je potřeba dát pozor na příjem vápníku. Vhodné potraviny:
- mák (pozor na horší vstřebatelnost)
- brokolice, kadeřávek, kapusta
- tofu (pokud nevadí sója)
- sardinky i s kostmi
- sezam, chia semínka
- obohacené rostlinné nápoje
shrnutí
Bezmléčná dieta nemusí znamenat konec dobrého jídla. S trochou přípravy a správnými informacemi můžete jíst vyváženě, chutně a pestře.
Chcete si ušetřit čas a nejistotu?
🌟 Vyzkoušejte mou e-kuchařku bez mléka a soji
Naučí vás vařit jednoduše, zdravě a chutně i bez mléka a komplexně vás provede změnou stravy tak, aby vám nic nechybělo.
✔️ 150+ receptů
✔️ jasně označené alergeny
✔️ praktické tipy, co jíst a čím nahrazovat
✔️ v bonusových materiálech najdete i vzorové jídelníčky a další informace o potravinových alergiích
🔗 Zjistit více a stáhnout ihned
Pomohl vám tento článek? Uložte si jej a sdílejte ho s dalšími, kterým může pomoci.