rychlý jahodový dortík
bez mléka a ořechů
Kombinace švestek a máku, je prostě boží!
V tomhle případě je mák uvnitř těsta, takže šťavnaté švestky obzvlášť vyniknou.
Máte-li rádi extra porci ovoce, můžete přidat kousky švestek i do těsta.
Použitím čekankového sirupu přidáme rozpustnou vlákninu a podpoříme mikrobiom. Mák nám zase dodá extra porci vápníku a pokud nemůžete, nebo nechcete použít vejce, přidáním mletého lněného semínka získáte i rostlinné omega-3 mastné kyseliny.
co budete potřebovat?
-
2 vejce (lze nahradit dvěma lžícemi mletých lněných semínek, které smícháme s 1/2 hrnkem vody a necháme 5 minut odstát)
-
1/2 hrnku čekankového sirupu
-
cca 250 g švestek (asi 12 ks)
-
1/4 hrnku olivového oleje
-
1/2 hrnku mletého máku
-
2 hrnky hladké špaldové mouky
-
1 hrnek vody (nebo rostlinného mléka)
-
1 kypřící prášek do pečiva
jak na to?
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
V míse prošleháme vejce (lněné semínko) s olejem, čekankovým sirupem a vodou.
-
Ve druhé míse spojíme mouku, kypřící prášek a mák.
-
Nakonec spojíme obě směsi dohromady.
-
Dno koláčové formy vyložíme pečícím papírem, vymažeme a vysypeme moukou.
-
Švestky omyjeme a odpeckujeme.
-
Těsto nalijeme do formy, navrch poskádáme švestky a pečeme asi 45 minut.
-
Zkusíme špejlí, jestli je těsto propečené.
-
Kousky švestek můžeme přimíchat i do těsta, koláč bude vláčnější.
Komplexní návod na stravu bez mléka najdete v mém e-booku: