vegan donuty
bez mléka a vajec
"Mamí, uděláš mi donuty?"
"Co? Donuty? Jak se to dělá? Ale jo, zkusíme to..."
A tak jsem se vrhla do hlubin internetu, abych zjistila, že donuty jsou v podstatě smažené kynuté těsto. A s tím už nějaké zkušenosti mám, tak by to mělo být ok. No, že je to plné cukru a tuku je asi každému jasné, takže tohle je opravdu akce, kterou si dopřejeme tak jednou za rok, doufám 🙂
Práci jsem si zjednodušila použitím tučného kokosového mléka - zabijete tím dvě mouchy jednou ranou, vlastně tři. Chuť, tekutina a tuk. Pokud ale nemůžete kokos, tak můžete použít hrnek rostlinného mléka a k tomu dvě lžíce rozpuštěného rostlinného tuku, nebo oleje. V takovém případě přidejte tuk až poté, co trošku smícháte směs mléka a droždí s moukou. Obecně totiž tuk brání vzejití kvásku. Můžete se setkat i s tím, že vám kvásek nevzejde v kokosovém mléce právě kvůli vysokému obsahu tuku a budete mít jen droždí rozmíchané v mléce. Ničemu to ale nevadí, kvasnice se aktivují po smíchání s moukou a propracování těsta. Maximálně bude kynutí trvat o něco málo déle.
Při vykrajování budete muset popustit uzdu fantazii, pokud nevlastníte vykrajovátka na donuty. Já jsem využila klasicky velký hrnek a panákovku.
Při zdobení donutů se můžete opět vyřádit, tam jsou možnosti opravdu neomezené 🙂
Při smažení donutů buďte opatrní, olej rozehřejte na střední teplotu a průběžně kontrolujte barvu donutu. I když bude téměř celý v oleji ponořený, bude se péct spíš ze spodní strany a bude potřebovat včas otočit. Donuty se smaží celkem rychle a tak se dá zvládnout smažit je po jednom.
Z uvedeného množství budete mít podle velikosti 6 - 8 donutů.
co budete potřebovat?
-
1 hrnek tučného kokosového mléka
-
2 hrnky hladké špaldové mouky
-
50 g třtinového cukru
-
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
-
špetka soli
-
50 g čokolády na vaření
-
liofylizované jahody, maliny, plátky mandlí, krokant atp. na ozdobu
jak na to?
-
Mléko lehce zahřejeme, jen tak aby se případné tuhé části rozpustily a měli jsme jednolitou směs.
-
Teplota by neměla přesáhnout 40 °C.
-
Do ohřátého mléka rozdrobíme droždí a promícháme, aby se rozpustilo.
-
V míse smícháme mouku s cukrem a solí.
-
Přidáme mléko s droždím a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Kdyby bylo moc lepivé, přidáme mouku, pokud by bylo přiliš suché, přidáme vodu, nebo mléko.
-
Těsto necháme na teplém místě 1 - 2 hodiny kynout.
-
Vykynuté těsto propracujeme, rozválíme na pomoučněné ploše a vykrájíme kolečka.
-
Pokud máte vykrajovátko o průměru 8 - 10 centimetrů, tak je to super. Já žádné takové nemám a tak jsem vykrajovala pomocí širšího hrnku. Na vykrojení vnitřního kolečka jsem použila panákovou skleničku.
-
Vykrájené donuty necháme ještě asi 20 minut kynout.
-
Mezitím si v kastrůlku se silným dnem rozehřejeme olej.
-
Donuty smažíme z každé strany na středním plameni cca 3 minuty dozlatova.
-
Já jsem smažila po jednom v rámci úspory oleje, můžete ale použít větší nádobu a smažit více donutů najednou.
-
Důležité je, aby byly v oleji ponořené. Nádobu bychom neměli olejem plnit více než z poloviny.
-
Usmažené donuty necháme okapat na ubrousku a osušíme od oleje.
-
V misce nad vodní lázní rozpustíme čokoládu. Pomocí lžíce donuty čokoládou polijeme a ozdobíme sušeným ovocem, mandlemi, nebo krokantem.
Komplexní návod na stravu bez mléka najdete v mém e-booku: