mrkvová polévka s drobením a pohankou
Klasická mrkvová polévka, jako od babičky, obohacená o pohanku, která ji dodá živiny. Pohanka obsahuje 11% kvalitních bílkovin, zinek, měď selen, mangan, vitamíny B1, B2, B3, E a C. Důležitý je i obsah rutinu v pohance, který zpevňuje cévy, proto bysme ji měli do jídelníčku zařazovat pravidelně.
Tuhle polévku budete mít za 20 minut na stole, takže je ideální i jako rychlý oběd nebo večeře.
Co budete potřebovat?
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 středně velké mrkve
- 1/2 hrnku pohanky
- 50 g hladké špaldové mouky
- 1 vejce, nebo 50 ml vody
- špetka soli
- 1 litr zeleninového vývaru
jak na to?
- Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozpálíme olej a přidáme mrkev s cibulí. Společně opékáme asi 5 minut. Pak zalijeme horkým vývarem a přivedeme k varu.
- Přidáme pohanku a na mírném plameni vaříme asi 15 minut, dokud pohanka nezměkne.
- Mezitím si připravíme drobení.
- Pokud můžeme vejce, použijeme jedno vejce a cca 50 g mouky smíchané se solí.
- Pokud vejce nesmíte tak si vystačíte i s vodou. Množství potřebné mouky možná bude potřeba upravit, dle její savosti a velikosti vejce. Nebojte se kdyžtak trochu přidat. Mělo by vám vzniknout pevnější těsto, které asi 5 minut před koncem vaření protlačíte přes hrubé struhadlo do polévky. Uvařené drobení vyplave nahoru.
- Nakonec polévku dochutíme solí a přidáme čerstvé bylinky.
další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde: