Čerstvý sýr z mandlí
Čerstvý sýr typu lučina chybí asi každému z nás, kdo jsme skončili na bezmléčné stravě (nebo možná neskončili, ale musíme se s ní na nějakou dobu popasovat).
Ve sepcializovaných obchodech se dá koupit rostlinná náhražka připomínající lučinu, nebo pomazánkové máslo. Cena je poměrně astronomická, někde kolem 90 Kč a nebo se to nedá moc jíst.
Nabízím vám tedy tuto domácí alternativu. Základ tvoří loupané mandle a kokosové mléko.
Konzistence výsledného produktu se odvíjí od schopnosti vašeho mixéru, nebo food processoru rozmixovat mandle. Já bohužel zatím výkonný mixér typu Vitamix nevlastním, takže si musím vystačit s obyčejným tyčovým mixérem a mixovací nádobkou s noži ve tvrau písmene S (foodpocessorem). Sýr sice není úplně 100 % jemný, ale i tak jsem s výsledkem spokojená.
5 minut + 8 hodin namáčení
zhruba 200 g sýra
velmi snadné
ořechy
Průměrné výživové hodnoty na 100 g
408,5 kcal/1701,5 Kj
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 15 g
Tuky 32 g
Omega 3 0 g
Omega 6 20,3 g
Poměr -
Vitamín C 27 mg
Vitamín E 25,15 mg
Vápník 304 mg
Hořčík 387,5 mg
Jód 80 mcg
Železo 14,5 mg
co budete potřebovat?
- 100 g loupaných mandlí, minimálně na 8 hodin namočených ve studené vodě, okapaných
- 100 g tuhé části kokosového mléka (kokosové smetany)
- 1/2 - 1 lžička růžové himalájské soli
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- šťáva z 1/2 citronu
jak na to?
- Všechny ingredience dáme do mixéru (food processoru s noži ve tvaru S, nebo výkonného mixéru) a mixujeme dohladka.
- Takto připravený sýr přesuneme do vhodné uzavíratelné nádoby a necháme vychladit.
- Podáváme namazané na pečivo, nebo použijeme jako základ do dalších pomazánek.
další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v
e-booku zde: