Čerstvý sýr z mandlí

Čerstvý sýr typu lučina chybí asi každému z nás, kdo jsme skončili na bezmléčné stravě (nebo možná neskončili, ale musíme se s ní na nějakou dobu popasovat).

Ve sepcializovaných obchodech se dá koupit rostlinná náhražka připomínající lučinu, nebo pomazánkové máslo. Cena je poměrně astronomická, někde kolem 90 Kč a nebo se to nedá moc jíst. 

Nabízím vám tedy tuto domácí alternativu. Základ tvoří loupané mandle a kokosové mléko.

Konzistence výsledného produktu se odvíjí od schopnosti vašeho mixéru, nebo food processoru rozmixovat mandle. Já bohužel zatím výkonný mixér typu Vitamix nevlastním, takže si musím vystačit s obyčejným tyčovým mixérem a mixovací nádobkou s noži ve tvrau písmene S (foodpocessorem). Sýr sice není úplně 100 % jemný, ale i tak jsem s výsledkem spokojená.

Časová náročnost

5 minut + 8 hodin namáčení

Počet porcí

zhruba 200 g sýra

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

ořechy

Průměrné výživové hodnoty na 100 g 

408,5 kcal/1701,5 Kj

Bílkoviny 13 g
Sacharidy 15 g
Tuky 32 g
Omega 3 0 g
Omega 6 20,3 g
Poměr -

Vitamín C 27 mg
Vitamín E 25,15 mg
Vápník 304 mg
Hořčík 387,5 mg
Jód 80 mcg
Železo 14,5 mg

co budete potřebovat?

  • 100 g loupaných mandlí, minimálně na 8 hodin namočených ve studené vodě, okapaných
  • 100 g tuhé části kokosového mléka (kokosové smetany)
  • 1/2 - 1 lžička růžové himalájské soli
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • šťáva z 1/2 citronu

jak na to?

  1. Všechny ingredience dáme do mixéru (food processoru s noži ve tvaru S, nebo výkonného mixéru) a mixujeme dohladka. 
  2. Takto připravený sýr přesuneme do vhodné uzavíratelné nádoby a necháme vychladit.
  3. Podáváme namazané na pečivo, nebo použijeme jako základ do dalších pomazánek.

další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v

e-booku zde: