Mandlový jogurt s kešu

Stýská se vám po jogurtech a kupované náhražky vám nechutnají, nebo nesedí? Vyrobte si svoje domácí, přesně podle vašich představ! 💗

Abyste získali přiměřeně hustou a krémovou konzistenci, za udržení přijatelných výživových hodnot, je zde použit k zahuštění tapiokový škrob. Stejnou, či podobnou službu vám poskytne i jakýkoliv jiný škrob. Tapiokový škrob je ale částěčně tvořen rezistentními škorby (= nerozpustná vláknina). Studie naznačují, že tapiokový škrob je vhodnou živnou půdou pro bifidobacterie, což je jistě důvod pro jeho výběr.

K výrobě domácího jogurtu potřebujete také kvalitní probiotika. Já jsem zvolila značku Wild & Coco, která má probiotika určená přímo pro výrobu jogurtu. 

Hotový jogurt vám vydrží v lednici v uzavřených skleničkách bez problémů i týden.

 

Mandlový jogurt s kešu
Časová náročnost

10 minut + fermentace 8 - 12 hodin

Počet porcí

4

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

ořechy

Průměrné výživové hodnoty na 1 ks

(1 porce =  cca 150  ml)

190,5 kcal/797 Kj

Bílkoviny 5,1 g
Sacharidy 11,7 g
Tuky 13,25 g
Omega 3 0,25 g
Omega 6 9,75 g
Poměr 1:39

Vitamín C 1,25 mg
Vitamín E 2,7 mg
Vápník 17,8 mg
Hořčík 22,35 mg
Jód 1 mcg
Železo 1,1 mg

co budete potřebovat?

  • 500 ml mandlového mléka (Bio)
  • 100 g kešu ořechů (na 3 hodiny namočených)
  • 2 lžičky tapiokoveho škrobu
  • 1 kapsle probiotik (jogurtových kultur - použila jsem od Wild and Coco , jednu skleničku jogurtu můžete schovat na další várku jako startér)
  • skleničky o objemu 150 - 250 ml, které důkladně vymyjeme a vysušíme (případně můžeme použít jednu velkou sklenici o objemu asi 1 litr)
  • termobox, termotaška, cestovní lednice, jogurtovač, nebo jiná věc, která nám pomůže udržet teplotu  

jak na to?

  1. Mléko rozmixujeme s kešu dohladka, dáme do hrnce a přivedeme k varu.
  2. V trošce mléka si rozmícháme tapiokový škrob (stejnou službu udělá i kukuřičný, nebo bramborový).
  3. Rozmíchaný škrob přilijeme k mléku a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 - 2 minuty.
  4. Odstavíme a za stálého míchání zchladíme (dobře to jde ve dřezu se studenou vodou).
  5. Cílová teplota směsi by měla být mezi 37 a 40 stupni. Můžete si to ověřit teploměrem, ale není to nutné, stačí zkusit prstem - odpovídá teplotě těla +-.
  6. Do vlažné směsi vmícháme jogurtové kultury, důkladně promícháme, aby se rovnoměrně rozptýlily do celého objemu.
  7. Pak směs rozlijeme do skleniček. Skleničky dáme do jogurtovace, nebo termoboxu. Pokud používáme termobox přidáme do něj i nahřátou termovložku ( dělám tak, že vložím do horké vody na 10 - 15 minut), nebo lahvičku s horkou vodou. Případně můžete využít troubu, která se dá nastavit na 35 - 40 °C.
  8. Doba fermentace se pohybuje mezi 8 - 12 hodinami. Po 8 hodinách fermentace máme jogurt, který je jen lehce nakyslý máte li rádi kyselejší, nechte fermentovat déle.

další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v

e-booku zde:

Kuchařka bez mléka a sóji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.