Čokoláda s ořechy a malinami

Tip na jedlý dárek pro vaše blízké, když vyberete kvalitní čokoládu a krásně ji zabalíte, potěšíte nejen oko, ale i chuťové buňky. 

A nemusí se jednat jen o dárek. Můžete si takovou čokoládu udělat i pro sebe, během roku, když si musíte nechat zajít chuť na většinu dobrot, které jsou na trhu. Je to dobrý upgrade čokolády na vaření. 

Osobně nejraději na podobné účely používám čokoládu na vaření zančky Fin Caré z Lidlu. Obsahuje 52% kakaa a chuťově je super, jen bohužel nedávno změnili složení a obsahuje sójový lectin. Doporučuji tedy kouknout po čokládě například v DM, mají kvalitní, bez lecitinů a za fajn ceny. Máte-li jakoukoliv oblíbenou čokoládu s podobným, nebo vyšším obsahem kakaa, bude fungovat i v tomto receptu bez problémů.

Čokoláda s ořechy a malinami

co budete potřebovat?

  • 300 - 400 g čokolády na vaření (alespoň 50% čokoládové hmoty)
  • 1 hrst vyloupaných pistácií, nasekaných
  • 1 hrst loupaných mandlí
  • 1 hrst liofylizovaných malin, nebo jiného sušeného ovoce

jak na to?

  1. Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní - zahříváme jen krátce, po nejnutnější dobu, aby se příliš nezahřála, ale jen rozpustila. Stále mícháme. Případně můžeme čokoládu rozpustit v mikrovlnné troubě - v porcelánové nebo keramické misce vložte nalámanou čokoládu na 15 vteřin do mikrovlnky. Promíchejte a v případě potřeby opakujte, dokud se zcela nerozpustí - je důležité čokoládu nepřehřát.
  2. Rozpuštěnou čokoládu vylijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Rovnoměrně rozetřeme do vrstvy tenké zhruba 3 - 5 mm.
  4. Na vrch nasypeme pistácie, mandle a maliny.
  5. Necháme ztuhnout.
  6. Po ztuhnutí nalámeme, nebo nakrájíme na kusy, které můžeme zabalit do sklenice, nebo celofánu a použít jako jedlý dárek.

chcete se naučit upéct skvělévánoční perníčky bez mléka a vajec? Přijďte na workshop zdarma:

perníčky bez mléka a vajec recept