Datlové lanýže

Pokud hledáte zdravější verzi vánočního cukroví, bez přidaného cukru, lepku, mléka i vajec, tyhle datlové lanýže vás nadchnou.

Věřím, že si je natolik oblíbíte, že se stanou součástí vašeho jídleníčku po celý rok. Jsou totiž nejen chuťově vyladěné, ale také vám dodají Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny ve správném poměru, vitamín E, vápník i kvalitní bílkoviny. 

Že jsou hotové za 10 minut a v lednici vydrží klidně týden (pokud je dřív nesníte), už je příjemný bonus.

Jako zdroj Omega 3 mastných kyselin jsou zde použity vlašské ořechy, proto je doporučuji nezaměňovat za jiný druh. Ořechové máslo může být v podstatě jakékoliv. 

Z uvedeného množství připravíte asi 20 kuliček. Pro děti lanýže raději v kakau neobalujte, pokud nejsou zrovna milovníci hořkých chutí. Hořkost kakaa by je mohla odradit. Můžete trochu zaexperimentovat a místo obalení v kakau použít třeba sekané ořechy, nebo liofilizované ovoce. Klidně je ale můžete nechat jen tak 🙂

Pokud máte alergii na kakao, jednoduše ho vynechte a přidejte v posledním kroku více mletých ořechů.

Datlové lanýže
Časová náročnost

10 minut

Počet kusů

20

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

ořechy, kakao, kokos

Průměrné výživové hodnoty na 1 ks

(1 porce = 2 - 3 kusy)

95 kcal/399 Kj

Bílkoviny 1,5 g
Sacharidy 7 g
Tuky 6,5
Omega 3 0,385 g
Omega 6 2,231 g
Poměr 1:5,8

Vitamín C 1,25 mg
Vitamín E 0,921 mg
Vápník 14,7 mg
Hořčík 22,35 mg
Jód 1 mcg
Železo 0,45 mg

co budete potřebovat?

  • 150 g měkkých sušených datlí bez pecek
  • 30 g kakaa
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g ořechového másla (zde lískooříškové)
  • 30 g kokosového oleje
  • semínka z poloviny vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 4 lžíce vody

jak na to?

  1. Do mixéru s S-noži dáme datle, vodu a rozpuštěný kokosový olej.
  2. Mixujeme co nejvíc dohladka.
  3. Pak přidáme vanilku, kakao, ořechové máslo a špetku soli.
  4. Opět mixujeme dokud se směs nespojí.
  5. Pokud by se nám dále nedařilo zpracovávat hmotu v mixéru, přemístíme ji do mísy a propracujeme rukama.
  6. Nakonec přidáme jemně mleté ořechy, nebo mandlovou mouku.
  7. Vytvoříme těsto, ze kterého půjdou snadno tvarovat kuličky.
  8. Kdyby se těsto pořád hodně lepilo, ještě přidáme mleté ořechy.
  9. Pomocí lžičky ukrajujeme stejně velké kousky těsta a tvarujeme kuličky.
  10. Hotové kuličky můžeme ještě obalit v kakau.
  11. Kuličky skladujeme v lednici až týden, v mrazničce vydrží i měsíc.
  12. Tyto kuličky oceníte i během roku jako chutnou a výživnou svačinku, nebo dezert.

chcete se naučit upéct skvělévánoční perníčky bez mléka a vajec? Přijďte na workshop zdarma:

perníčky bez mléka a vajec recept