Datlové lanýže
Pokud hledáte zdravější verzi vánočního cukroví, bez přidaného cukru, lepku, mléka i vajec, tyhle datlové lanýže vás nadchnou.
Věřím, že si je natolik oblíbíte, že se stanou součástí vašeho jídleníčku po celý rok. Jsou totiž nejen chuťově vyladěné, ale také vám dodají Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny ve správném poměru, vitamín E, vápník i kvalitní bílkoviny.
Že jsou hotové za 10 minut a v lednici vydrží klidně týden (pokud je dřív nesníte), už je příjemný bonus.
Jako zdroj Omega 3 mastných kyselin jsou zde použity vlašské ořechy, proto je doporučuji nezaměňovat za jiný druh. Ořechové máslo může být v podstatě jakékoliv.
Z uvedeného množství připravíte asi 20 kuliček. Pro děti lanýže raději v kakau neobalujte, pokud nejsou zrovna milovníci hořkých chutí. Hořkost kakaa by je mohla odradit. Můžete trochu zaexperimentovat a místo obalení v kakau použít třeba sekané ořechy, nebo liofilizované ovoce. Klidně je ale můžete nechat jen tak 🙂
Pokud máte alergii na kakao, jednoduše ho vynechte a přidejte v posledním kroku více mletých ořechů.
10 minut
20
velmi snadné
ořechy, kakao, kokos
Průměrné výživové hodnoty na 1 ks
(1 porce = 2 - 3 kusy)
95 kcal/399 Kj
Bílkoviny 1,5 g
Sacharidy 7 g
Tuky 6,5
Omega 3 0,385 g
Omega 6 2,231 g
Poměr 1:5,8
Vitamín C 1,25 mg
Vitamín E 0,921 mg
Vápník 14,7 mg
Hořčík 22,35 mg
Jód 1 mcg
Železo 0,45 mg
co budete potřebovat?
- 150 g měkkých sušených datlí bez pecek
- 30 g kakaa
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 40 g ořechového másla (zde lískooříškové)
- 30 g kokosového oleje
- semínka z poloviny vanilkového lusku
- špetka soli
- 4 lžíce vody
jak na to?
- Do mixéru s S-noži dáme datle, vodu a rozpuštěný kokosový olej.
- Mixujeme co nejvíc dohladka.
- Pak přidáme vanilku, kakao, ořechové máslo a špetku soli.
- Opět mixujeme dokud se směs nespojí.
- Pokud by se nám dále nedařilo zpracovávat hmotu v mixéru, přemístíme ji do mísy a propracujeme rukama.
- Nakonec přidáme jemně mleté ořechy, nebo mandlovou mouku.
- Vytvoříme těsto, ze kterého půjdou snadno tvarovat kuličky.
- Kdyby se těsto pořád hodně lepilo, ještě přidáme mleté ořechy.
- Pomocí lžičky ukrajujeme stejně velké kousky těsta a tvarujeme kuličky.
- Hotové kuličky můžeme ještě obalit v kakau.
- Kuličky skladujeme v lednici až týden, v mrazničce vydrží i měsíc.
- Tyto kuličky oceníte i během roku jako chutnou a výživnou svačinku, nebo dezert.
chcete se naučit upéct skvělévánoční perníčky bez mléka a vajec? Přijďte na workshop zdarma: