FÍKOVÉ NECUKROVÍ
Cukroví bez lepku, mléka a vajec? Žádný problém!
Koukněte na tohle fíkové necukroví - není v něm totiž přidaný ani žádný cukr. O sladkou chuť se v tomto receptu starají sušené fíky. A nejen to. Fíková semínka mu dodávají i nezaměnitelnou strukturu, která příjemně křupe.
Fíky jsou navíc dobrým zdrojem vápníku, což se při bezmléčné dietě cenní.
To, že je recept jednoduchý a připravený raz dva už je jen příjemný bonus 🙂
chcete se naučit upéct skvělévánoční perníčky bez mléka, vajec a pšenice? Přijďte na workshop zdarma:
co budete potřebovat?
- 120 g měkkých sušených fíků
- 100 g kukuřičné mouky
- 50 g změklého rostlinného tuku (Alsan, Naturli, Rama rostlinná)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr, semínka vanilkového lusku, nebo pár kapek vanilkové esence
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce kakaa (nemusí být)
- 50 g čokolády na ozdobu (nemusí být)
jak na to?
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Fíky rozmixujeme ve food processoru na jemnou pastu.
- Mouku smícháme s kakaem, kypřícím práškem, vanilkovým cukrem (nebo esencí) a skořicí.
- Fíky spojíme s moučnou směsí a tukem a vypracujeme těsto.
- Těsto je lehce drobivé, ale mezi dvěma fóliemi, nebo pečícími papíry se dá dobře rozválet.
- Těsto rozválíme na placku tenkou asi 5 mm a vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřátě troubě 10 - 15 minut dle velikosti.
- Nakonec můžeme cukroví ozdobit rozpuštěnou čokoládou.