Vaječňák bez mléka a vajec
Zní to trochu jako oxymorón, ale je to tak. Tenhle veganský vaječňák totiž opravdu má vaječné aroma a žádné vejce neobsahuje. Tou tajnou přísadou, díky které toho docílíte, je černá sůl. S černou solí jsem se poprvé setkala asi před šesti lety, když jsem koketovala s veganstvím a pokud se vám stýská po vajíčkách, může vám tahle vychytávka trošku pomoci.
O vajíčkovost se zde zasluhují sirné složky. Tuhle sůl seženete běžně ve zdravých výživách.
V mém vánočním e-booku najdete návod na Baileys, kde je jako základ použitý domácí karamel. V tomto receptu, kterým jsem se inspirovala u Surové dcérky, je v základu domácí kokosové kondenzované mléko. Kondenzované mléko, nebo Slako, chcete-li, se dá běžně koupit ve zdravých výživách, nebo internetových obchodech. A nebo si ho můžete vyrobit doma, podle návodu níže.
Vaječňák může posloužit i jako dárek, malá lahvička domácího vaječňáku ovázaná mašličkou, udělá radost každému 🙂
70 minut + 24 hodin na odležení
1,2 litru
velmi snadné
kokos
co budete potřebovat?
- 400 ml plechovku kokosového mléka
- 120 g třtinového cukru
- 800 ml rostlinného mléka
- 1 vanilkový pudink
- semínka z půlky vanilkového lusku
- špetka černé soli
- 200 ml rumu
jak na Domácí kondenzované mléko?
- Kokosové mléko zahřejeme v rendlíku, přidáme cukr, promícháme, přivedeme k varu a na mírném plameni necháme lehnounce probublávat.
- Často mícháme, aby se uvolnila pára. Já na to používám metličku.
- Mléko by se nemělo prudce vařit, ale jen mírně táhnout. Máme hotovo, když tekutina zmenší svůj objem zhruba na polovinu a mírně zhoustne.
- Trvá to zhruba 20 - 30 minut. Teplé je stále dost tekuté, po vychlazení ale ještě ztuhne.
- Kondenzované mléko můžete ještě horké nalít do čistých skleniček, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout.
- Takto zvýšíte jeho trvanlivost a v lednici vám vydrží i 2 týdny. Takové skleničky můžete také využít jako jedlý dárek
jak připravíte vaječňák
- Z celkového množství rostlinného mléka si odlijeme asi 100 ml. Zbytek přivedeme k varu.
- Mezitím si v odebraném množství rozmícháme pudinkový prášek.
- Směs mléka a pudinkového prášku vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu.
- Vzniklý řídký pudink necháme vychladnout za občasného míchání, abysme předešli vzniku škraloupu.
- Vychladlý pudink smícháme se schladlým kondenzovaným mlékem, semínky z poloviny vanilkového lusku a špetkou černé soli.
- Vše dobře promícháme, přilijeme rum, nebo jiný oblíbený alkohol (například koňak).
- Vaječňák nalijeme do skleněných lahví a necháme pár dní rozležet v lednici.
- Uchováváme v lednici a spotřebujeme do dvou týdnů.
chcete se naučit upéct skvělé vánoční perníčky bez mléka a vajec? Přijďte na workshop zdarma: