rychlý jahodový dortík
bez mléka, vajec a ořechů
Rychlý jednoduchý dortík, který zvládnete připravit během pár desítek minut se hodí jako nedělní dezert, ale potěší i každého oslavence.
Krém je z tučného kokosového mléka, které v něm hraje zásadní roli, není proto dobré snažit se ho nahradit jiným rostlinným mlékem. U ostatních ingrediencí to tak naštěstí úplně není a tak můžete použít jakoukoliv marmeládu, nebo ovocný rozvar vás napadne. Stejně tak ovoce na ozdobu může být čerstvé, sušené a jakékoliv máte rádi. Pokud máte alergii na kakao, klidně ho vynechte a přidejte místo něj vanilkovou esenci. A pokud vám nevadí vejce, můžete jedno do těsta přidat.
Z odřezků korpusu a zbytků krému můžete sestavit mini dortík, taky potěší 🙂
co budete potřebovat?
-
2 hrnky hladké špaldové mouky
-
1/2 - 1 hrnek třtinového cukru
-
1/2 hrnku olivového oleje
-
4 lžíce kakaa
-
1 kypřící prášek do pečiva
-
2 hrnky vody (nebo rostlinného mléka)
-
1 vanilkový pudink v prášku
-
1 plechovka (400 ml) tučného kokosového mléka (cocos cream)
-
2 lžíce cukru
-
4 lžíce jahodové marmelády
-
1 hrst liofylizovaných malin
-
1 hrst čokoládových kokosových chipsů
jak na to?
-
Mouku, cukr, kakao a kypřící prášek smícháme ve velké míse. Přidáme olej a vodu (mléko).
-
Vymícháme hladké polotekuté těsto.
-
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu o průměru 20 - 23 cm vymažeme a vysypeme moukou.
-
Těsto přelijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 30 - 40 minut. Jestli je hotové zkusíme špejlí, měla by vyjít ven zcela suchá.
-
Než se upeče korpus připravíme krém. Plechovku tučného kokosového mléka rozehřejeme v rendlíku a přivedeme k varu. Pudinkový prášek rozmícháme ve 2 lžících vody. Do vroucího mléka přidáme dvě lžíce cukru a směs s pudinkovým práškem. Za stálého míchání minutu povaříme a odstavíme.
-
Povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup a necháme zcela vychladnout. Případně vychladíme za stálého míchání. Před použítím krém prošleháme metličkou dohladka.
-
Upečený korpus necháme úplně vychladnout, vyklopíme z formy a pokud se uprostřed vytvořila boule, tak ji seřízneme.
-
V půlce korpus rozkrojíme a spodní část natřeme na řezu jahodovou marmeládou. Vrchní část natřeme na řezné straně krémem a přiklopíme na vrstvu s marmeládou.
-
Na vrch dortu naneseme krém a ozdobíme kokosovými chipsy a liofylizovanými jahodami.Pokud děláte dort jen pro dospělé, můžete korpus zvlhčit rumem.
Komplexní návod na stravu bez mléka najdete v mém e-booku: