FÍKOVÉ NECUKROVÍ

Cukroví bez lepku, mléka a vajec? Žádný problém!

Koukněte na tohle fíkové necukroví - není v něm totiž přidaný ani žádný cukr. O sladkou chuť se v tomto receptu starají sušené fíky. A nejen to. Fíková semínka mu dodávají i nezaměnitelnou strukturu, která příjemně křupe. 

Fíky jsou navíc dobrým zdrojem vápníku, což se při bezmléčné dietě cenní.

To, že je recept jednoduchý a připravený raz dva už je jen příjemný bonus 🙂

 

Cukroví bez lepku, mléka a vajec

co budete potřebovat?

  • 120 g měkkých sušených fíků
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 50 g změklého rostlinného tuku (Alsan, Naturli, Rama rostlinná)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr, semínka vanilkového lusku, nebo pár kapek vanilkové esence
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce kakaa (nemusí být)
  • 50 g čokolády na ozdobu (nemusí být)

jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C.
  2. Fíky rozmixujeme ve food processoru na jemnou pastu.
  3. Mouku smícháme s kakaem, kypřícím práškem, vanilkovým cukrem (nebo esencí) a skořicí.
  4. Fíky spojíme s moučnou směsí a tukem a vypracujeme těsto.
  5. Těsto je lehce drobivé, ale mezi dvěma fóliemi, nebo pečícími papíry se dá dobře rozválet.
  6. Těsto rozválíme na placku tenkou asi 5 mm a vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečeme v předehřátě troubě 10 - 15 minut dle velikosti.
  8. Nakonec můžeme cukroví ozdobit rozpuštěnou čokoládou.

další inspiraci na vánoční cukroví bez mléka a vajec najdete ve vánoční kuchařce, koukněte:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.