kešu kaše s chia a banánem
Ořechy kešu jsou plody tropického stromu ledvinovníku západního.
Obsahují přibližně 18 %bílkovin, 30 %sacharidů a 44 %tuků.
V oblasti mikroživin je potřeba zdůraznit zastoupení vitamínů B komplexu a vitamínu C, z minerálů pak známou dvojici
vápník a hořčík.
Kešu jsou bohužel i častým alergenem a tak je třeba mít vyzkoušeno, že vám nezpůsobují obtíže. Obzvláště u malých dětí je třeba mít se na pozoru.
Kešu ořechy mají jinak mnoho blahodárných účinků na naše zdraví - pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a snižují tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Kešu také i přes vysoký obsah tuku pomáhají při hubnutí a snižují pravděpodobnost vzniku žlučových kamenů.
Tahle super rychlá kaše vám dodá spoustu živin a energie, také nemusíte mít strach, že po ní budete unavení, je totiž bez cukru a komplexních sacharidů. Získáte z ní hlavně zdravé tuky, které jsou obzvlášť v období kojení tolik potřeba.
Co budete potřebovat?
- 400ml kokosového mléka
- 80g kešu ořechů
- 4 datle bez pecky
- 2 lžíce chia semínek
- 1 lžíce kakaa nebo karobu
- 1 zralý banán
Jak na to?
- Den předem (nebo alespoň 2 hodiny předem), zalijeme kešu a datle vodou a necháme nabobtnat. Těsně před přípravou vodu slijeme.
- Kešu, datle, chia semínka, kakao (karob) a kokosové mléko promícháme a necháme asi 5 minut odstát. Pak vše přesuneme do mixéru, nebo smoothie makeru a mixujeme dohladka.
- Chcete-li mít kaši teplou, ještě ji přesuňte do hrnce a lehce zahřejte, nebo před mixováním ohřejte kokosové mléko.
- Rozmixovanou kaši rozdělíme do misek, ozdobíme kolečky banánu a podáváme.
Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde: