KARAMELOVÝ DORT

bez mléka, vajec a ořechů

Hledáte recept na krásný, vláčný dort, kterým ohromíte oslavence, ale budete si ho moct užít i s alergií na mléko a vejce? Už dál hledat nemusíte, tady je!

Korpus je inspirovaný mrkvovým dortem, díky najemno nastrouhané mrkvi je krásně vláčný. Perníkové koření dort krásně ovoní a kakao dokonale schová mrkev. Obojí lze vynechat a na výsledku to nijak neubere, budete pak mít korpus lehce do oranžova.

Krém je vyšlehaný z rostlinného másla a hustého pudinku, krásně drží dort pohromadě a chutná famózně. 

Lze upéct i v bezlepkové verzi!

Domácí veganský karamel dort dotáhne k dokonalosti 🤩

co budete potřebovat?

korpus

  • 600 g mrkve nastrouhané najemno
  • 200 g olivového oleje
  • 300 g třtinového cukru
  • 16 lžic kakaa (lze vynechat a nechat korpus světlý)
  • 620 g špaldové mouky (může být i celozrnná, nebo třeba půl napůl, recept funguje i v bezlepkové verzi - vyzkoušeno se samo kypřící Doves Farm a s použitím jen 1 kypřícího prášku)
  • 600 ml rostlinného mléka (např. mandlového, nebo ovesného)
  • 2 kypřící prášky do pečiva (může být i do perníku, pak už nemusíte přidávat koření zvlášť) 
  • 2 lžičky perníkového koření, nebo 1 lžička skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku a ¼ lžičky mletého anýzu
  • 2 vanilkové cukry s pravou vanilkou, nebo lžička vanilkové esence

krém

  • 2  plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 250 g rostlinného másla (Hera, Alsan)
  • 8 lžic moučkového cukru
  • 2 balení pudinku s pravou vanilkou

karamel

  • 150 g cukru
  • 1  plechovka kokosového mléka (400 ml)

jak na to?

  1. Ve velké míse smícháme mouku, kakao, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr a případně i koření a promícháme. Přidáme olej, rostlinné mléko a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme najemno nastrouhanou mrkev.

  2. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a vymažeme ji tukem. Polovinu těsta nalijeme do formy, povrch zarovnáme a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 35-45 minut. Zda je korpus upečený zjistíme pomocí špejle, když vyjde suchá, je hotovo. Upečený korpus necháme cca 20 minut ve formě lehce zchladnout a až poté z formy opatrně vyklopíme. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta. Oba korpusy necháme zcela vychladnout (můžete si je spolu s pudinkem a karamelem uvařit den předem a další den už jen vyšlehat krém a dort dokončit). 

  3. Ze 2 plechovek kokosového mléka, 2 vanilkových pudinků a 4 lžic moučkového cukru uvaříme pudink podle návodu (jen celkem použijeme mít o 200 ml tekutiny méně, než je doporučené). Vznikne nám hustý pudink, který necháme zcela vychladnout. 

  4. Předem si můžeme připravit také karamel. V hrnci se silným dnem necháme za stálého míchání rozpustit cukr. Trvá to pár minut, ale pak to jde ráz na ráz a karamel se může snadno spálit, proto raději od hrnce neodcházejte a stále míchejte. Když je všechen cukr zkaramelizovaný a rozpuštěný, stáhneme z ohně. 

    Ve stejnou dobu ve vedleším rendlíku zahříváme kokosové mléko na mírném plameni až k bodu varu a pak hned stáhneme z ohně a za stálého míchání opatrně přiléváme horké kokosové mléko do rozpuštěného cukru. Dávejte pozor, bude to prskat! Mléko musí být dostatečně horké, aby se karamel nesrazil. Kdyby se to stalo (budete tam najednou mít šutr), stačí opět za stálého míchání zahřát, míchat a doufat, že se opět rozpustí. Hotový karamel nalijte do skleniček a použijte na dochucení krémů, nebo třeba výrobu domácího Baileys. 

     

  5. Rostlinné máslo si vyndáme předem z lednice aspoň půl hodiny předem, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo. Z rostlinného másla, pudinku a 4 lžic moučkového cukru vyšleháme pomocí ručního šlehače hladký krém.

     

  6. Když máme vše upečené, uvařené a úplně vychladlé zbývá už jen sestavit dort! Spodní korpus potřeme krémem, na něj naneseme vrstvu karamelu a přiklopíme druhým korpusem - rovnou stranou nahoru. Pokud mají korpusy uprostřed bouli, tak ji seřízneme do roviny. Navrch dortu také naneseme vrstvu krému a uhladíme do rovna, krémem obmažeme i boky dortu a vše zarovnáme. Navrch nalijeme karamel a můžeme udělat i karamelové stékance po stranách.

  7. Hotový dort necháme před krájením alespoň 4 hodiny pořádně vychladit.

Další inspiraci na vaření a pečení bez mléka, sóji, vajec a ořechů najdete v mé kuchařce: