Mandlové pusinky
Jednoduché vánoční cukroví bez lepku, mléka, vajec a bílého cukru.
Při vymýšlení tohoto receptu jsem opět trošku zaexperimentovala a vyplatilo se!
Nejenže můžete vyšlehat do sněhu nálev z cizrny a čočky, jde to i s nálevem z červených fazolí, který jsem použila v tomto receptu. Nemusíte mít obavu, že byste z pusinek cítili fazole.
V každém případě bude recept fungovat stejně dobře i s nálevem z ostatích druhů luštěnin, pokud zrovna fazole nemáte po ruce, nebo se jim chcete vyhnout.
Kokosový cukr dodává pusinkám lehce karamelovou příchuť a barvu, mandlová mouka zase strukturu.
Tohle cukroví si zaručeně oblíbíte, je totiž chuťově skvělé, rychle hotové a navíc i maličko zdravější než běžné cukroví. Kokosový cukr je zdrojem draslíku, zinku, železa a vápníku. Mandle vám dodají vitamín E, mangan, hořčík, fosfor, vitamín B2, měď, vápník a v neposlední řadě i zdravé tuky a bílkoviny.
A pokud vám vejce nevadí, můžete vyšlehat sníh klasicky z bílků.
co budete potřebovat?
- 50 g aquafaby (nebo nálevu z plechovky červených fazolí, případně 2 bílky)
- 80 g mandlové mouky
- 30 g kokosového cukru
jak na to?
- Troubu předehřejeme na 130 °C.
- Vodu z cizrny, nebo fazolí vyšleháme metlami do sněhu.
- Trvá to asi 10 minut.
- Do vyšlehaného sněhu zamícháme mandlovou mouku a kokosový cukr.
- Směs přesuneme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme pusinky o průměru zhruba 2 - 3 centimetry.
- Případně tvoříme hrudky pomocí dvou lžiček.
- Pečeme v předehřáté troubě 45 - 60 minut, případně déle, dle velikosti.