Mandlové pusinky

Jednoduché vánoční cukroví bez lepku, mléka, vajec a bílého cukru.

Při vymýšlení tohoto receptu jsem opět trošku zaexperimentovala a vyplatilo se!

Nejenže můžete vyšlehat do sněhu nálev z cizrny a čočky, jde to i s nálevem z červených fazolí, který jsem použila v tomto receptu. Nemusíte mít obavu, že byste z pusinek cítili fazole.

V každém případě bude recept fungovat stejně dobře i s nálevem z ostatích druhů luštěnin, pokud zrovna fazole nemáte po ruce, nebo se jim chcete vyhnout.

Kokosový cukr dodává pusinkám lehce karamelovou příchuť a barvu, mandlová mouka zase strukturu. 

Tohle cukroví si zaručeně oblíbíte, je totiž chuťově skvělé, rychle hotové a navíc i maličko zdravější než běžné cukroví. Kokosový cukr je zdrojem draslíku, zinku, železa a vápníku. Mandle vám dodají vitamín E, mangan, hořčík, fosfor, vitamín B2, měď, vápník a v neposlední řadě i zdravé tuky a bílkoviny.

A pokud vám vejce nevadí, můžete vyšlehat sníh klasicky z bílků.

Mandlové pusinky

chcete se naučit upéct skvělévánoční perníčky bez mléka a vajec? Přijďte na workshop zdarma:

perníčky bez mléka a vajec recept

co budete potřebovat?

  • 50 g aquafaby (nebo nálevu z plechovky červených fazolí, případně 2 bílky)
  • 80 g mandlové mouky
  • 30 g kokosového cukru

jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 130 °C.
  2. Vodu z cizrny, nebo fazolí vyšleháme metlami do sněhu.
  3. Trvá to asi 10 minut.
  4. Do vyšlehaného sněhu zamícháme mandlovou mouku a kokosový cukr.
  5. Směs přesuneme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme pusinky o průměru zhruba 2 - 3 centimetry.
  6. Případně tvoříme hrudky pomocí dvou lžiček.
  7. Pečeme v předehřáté troubě 45 - 60 minut, případně déle, dle velikosti.