Quinoa

Merlík chillský

Neboli merlík chilský je rostlina z čeledi laskavcovitých pocházející z oblastí Latinské Ameriky, kde se nejčastěji využívá jako obilnina. Přestože se quinoa složením i využitím podobá obilninám, řadí se do skupiny tzv. pseudoobilnin. Jedním z hlavních rozdílů mezi nimi je, že pseudoobilniny neobsahují lepek a jsou tak vhodné pro bezlepkovou dietu. Mezi pseudoobilniny se řadí ještě amarant a pohanka.

Největšími producenty quinoy jsou Peru a Bolívie, kde bylo v posledních letech vypěstováno 99% světové produkce.

Semena quinoy jsou kulatá, plochá o velikosti 1 až 2,6 mm, můžou být černá, hnědá, fialová, červená, oranžová nebo žlutá. Komerčně se pěstuje jen bílá, červená a černá. Nejčastěji se setkáte s bílou quinoou, která je také nejrychleji uvařená - zhruba za 15 minut. Červená quinoa se vaří až 30 minut, pravděpodobně proto, že obsahuje až dvojnásobné množství vlákniny. 

Quinou je dobré před vařením propláchnout studenou vodou, abychom ji zbavili saponinů, které někdy na povrchu zůstávají a mohou být hořké. 

Quinoa má nízký glykemický index a vysoký obsah bílkovin, hodí se proto při redukčních dietách, jako prevence obezity, cukrovky a dalších onemocnění. 

Quinoa byla OSN označena jako superpotravina, pro své výživové vlastnosti a schopnost uživit velké množství lidí. Obsahuje totiž téměř vše, co člověk ve své vyýživě potřebuje. Ve 100 g quinoy (v suchém stavu) najdeme:

Quinoa je ze všech obilnin a pseudoobilnin výživově nejbohatší, jako jediná obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin ve významném množství. 

Vysoký podíl vícenenasycených mastných kyselin je taktéž u zrnin neobvyklý, stejně jako poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, který je u quinoy podstatně nižší než u jiných plodin. Toto složení tuků má pozitivní vliv na imunitní systém, kardiovaskulární onemocnění, funkci buněčných membrán a zvýšenou citlivost na inzulín.

Quinoa také obsahuje vysokou koncentraci folátu, který je důležitý pro zdravou kůži, vlasy, oči, játra a funkci nervového systému.

V jednom šálku vařené quinoy je stejné množství bílkovin, jako v šálku mléka.

Quinoa

Ve 100 g quinoy (v suchém stavu) najdeme:

  • 1540 Kj / 368 Kcal
  • 64 g sacharidů z toho 7g tvoří vláknina
  • 6 g tuků z nichž 0,31 g připadá na omega-3 mastné kyseliny a 2,98 g na omega-6 mastné kyseliny 
  • 14 g plnohodnotných bílkovin - jsou zde zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny
  • B1 0,36 mg
  • B2 0,32 mg
  • B3 1,52 mg
  • B5 0,77 mg
  • B6 0,49 mg
  • Cholin 70,20 mg
  • Folát 184 mg
  • Betakaroten 8 mcg
  • Lutein + Zeaxanthin 163 mcg
  • Vitamín E 2,44 mg
  • Vápník 47 mg
  • Měď 0,59 mg
  • Železo 4,57 mg
  • Hořčík 197 mg
  • Mangan 2,03 mg
  • Fosfor 457 mg
  • Draslík 563 mg
  • Selen 8.5 mg
  • Sodík 5 mg
  • Zinek 3,1 mg

Bioaktivní složky

Quinoa také obsahuje celou řadu bioaktivních složek, jako jsou fytonutrienty kyselina ferulová, sinapinová, gallová  a antioxidanty kamferol, isorhamnetin a rutin, který je znám pro svůj příznivý vliv na zpevnění cév.

Jako celek působí quinoa protizánětlivě oproti většině zrnin, které spíše zánět podporují. 

alergie

Alergie na quinou není v našich končinách příliš častá, ale není vyloučená, stejně jako u jakékoliv jiné potraviny. Zkřížené alergeny s quinou jsou špenát, řepa, mangold a pyly trav.

 

příprava

Quinoa se připravuje podobně jako rýže - před použitím ji propláchneme a na 1 hrnek quinoy přijdou 2 hrnky osolené vody. Na mírném plameni pod pokličkou vaříme, dokud se všechna voda nevstřebá. Quinou používáme v kuchyni stejně jako jiné zrniny - jako přílohu, do polévek, nebo jako “rizoto” atp. Nemusíte se bát použít quinou i do sladkých pokrmů jako jsou kaše nebo nákypy. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí i tam.

Díky svým skvělým vlastnostem by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku. Recepty s quinoou najdete i v Kuchařce bez mléka a sóji.

Quinoa

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2304-8158/9/2/216/htm

https://www.blendea.cz/profil-quinoa/

https://www.mdpi.com/1420-3049/24/13/2512/htm