Batátové pyré
bez lepku, mléka a vajec
Batáty, neboli sladké brambory jsou původem z Ameriky. Postupně se rozšířily do celého světa. Díky velkému obsahu železa, vitamínů A, B, C, E a vláknině jsou výživově hodnotnou potravinou. Obsahují 400% doporučené denní dávky vitamínu A, proto by se jejich nadměrné konzumaci měly vyhnout těhotné ženy a malé děti.
Často se také uplatní v jídleníčku alegiků na klasické brambory - jedná se totiž o rostlinu, která není botanicky příbuzná ke klasickým bramborám a zároveň není ani zkříženým alergenem.
Batáty mají poměrně vysoký obsah sacharidů (fruktóza, glukóza a sacharóza) a tak najdou využití i ve sladké kuchyni. Pro tyto účely se skvěle hodí batátové pyré, které můžete použít jako základ koláčů, palačinek, lívanců atp., docílíte tím zvýšení výživových hodnot a snížení spotřeby cukru a dalších sladidel.
30 minut
4
velmi snadné
bez velkých alergenů
Průměrné výživové hodnoty na 1 porci
94.50 kcal / 395.39 kJ
Bílkoviny 1.6 g
Sacharidy 21 g
Tuky 0.1 g
Omega 3 0.0 g
Omega 6 0.3 g
Poměr -
Vitamín C 8 mg
Vitamín E 0.2 mg
Vápník 25 mg
Hořčík 20 mg
Jód 0 mcg
Železo 0.40 mg
co budete potřebovat?
- 2 středně velké batáty (každý cca 200 g)
jak na to?
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Batáty pořádně omyjeme, osušíme a vcelku přesuneme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme 30 - 40 minut dokud nejsou zcela měkké.
- Po upečení batát podélně rozřízneme, zbavíme slupky a dužinu rozmačkáme vidličkou.
- Použijeme buď jako přílohu k masu a zelenině (dochutíme solí, pepřem a rostlinným máslem), nebo jako výchozí surovinu pro další recepty (například Batátová granola, nebo Batátovo-cizrnové muffiny).
další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v mém e-booku: