Batátové pyré

bez lepku, mléka a vajec

Batáty, neboli sladké brambory jsou původem z Ameriky. Postupně se rozšířily do celého světa. Díky velkému obsahu železa, vitamínů A, B, C, E a vláknině jsou výživově hodnotnou potravinou. Obsahují 400% doporučené denní dávky vitamínu A, proto by se jejich nadměrné konzumaci měly vyhnout těhotné ženy a malé děti. 

Často se také uplatní v jídleníčku alegiků na klasické brambory - jedná se totiž o rostlinu, která není botanicky příbuzná ke klasickým bramborám a zároveň není ani zkříženým alergenem. 

Batáty mají poměrně vysoký obsah sacharidů (fruktóza, glukóza a sacharóza) a tak najdou využití i ve sladké kuchyni. Pro tyto účely se skvěle hodí batátové pyré, které můžete použít jako základ koláčů, palačinek, lívanců atp., docílíte tím zvýšení výživových hodnot a snížení spotřeby cukru a dalších sladidel.

Pečený batát
Časová náročnost

30 minut 

Počet porcí

4

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

 bez velkých alergenů

Průměrné výživové hodnoty na 1 porci

94.50 kcal / 395.39 kJ

Bílkoviny 1.6 g
Sacharidy 21 g
Tuky 0.1 g
Omega 3 0.0 g 
Omega 6 0.3 g
Poměr -

Vitamín C 8 mg
Vitamín E 0.2 mg
Vápník 25 mg
Hořčík 20 mg 
Jód 0 mcg 
Železo 0.40 mg

co budete potřebovat?

  • 2 středně velké batáty (každý cca 200 g)

jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Batáty pořádně omyjeme, osušíme a vcelku přesuneme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečeme 30 - 40 minut dokud nejsou zcela měkké.
  4. Po upečení batát podélně rozřízneme, zbavíme slupky a dužinu rozmačkáme vidličkou. 
  5. Použijeme buď jako přílohu k masu a zelenině (dochutíme solí, pepřem a rostlinným máslem), nebo jako výchozí surovinu pro další recepty (například Batátová granola, nebo Batátovo-cizrnové muffiny).

další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v mém e-booku:

Kuchařka bez mléka a sóji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.