CHia Pudink

bez mléka a vajec, vegan

Chia semínka jsou známá přes 5500 let. Byly jednou z nejdůležitějších součásttí potravy Májů a Aztéků. Chemické složení a technologické vlastnosti chia semínek jim dávají vysoký nutriční potenciál. Chia semínka jsou dobrým zdrojem omega-3 a omega-6 vícenenasycených mastných kyselin a rozpustné vlákniny. Zároveň obsahují významné množství bílkovin a fytonutrientů. Nutriční význam chia semínek je důvodem pro jejich využití při prevenci mnoha neinfekčních onemocnění jako je obezita, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění, rakovina a diabetes. Nutriční a tereapeutický potenciál chia semínek se nyní zkoumá v mnoha vědeckých studiích.1

Když se na chia semínka podíváme z hlediska využití v kuchyni, mají jednu skvělou vlastnost. Když se namočí, nabobtnají a vytvoří gelovitou konzistenci podobnou pudinku. Namočením a nabobtnáním se zároveň zvýší jejich nutriční hodnota a živiny z nich dokážeme lépe využít.

1) Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28646829/

2) Concurrent regulation of the transcription factors Nrf2 and ATF4 mediates the enhancement of glutathione levels by the flavonoid fisetin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23618921/ 

3) [Strawberry and raspberry anaphylaxis]

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32779896/

 

Chia pudink

Výrobou domácího chia pudinku tedy získáte nejen skvělou svačinku, ale i spoustu živin

Jako sladidlo jsem zde zvolila čekankový sirup, který je také dobrým zdrojem rozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina je důležitá pro zdraví našeho mikrobiomu. Přátelské (gram-pozitivní) bakterie se totiž právě touto vlákninou živí a mohou se díky ní i lépe množit. 

Jahody zase dodají vitamín C, vápník, draslík, hořčík a v neposlední řadě antialergický flavonoid fisetin, který bojuje proti alergiím podporou zdraví regulačních T-lymfocytů.A protože nám právě začíná jahodová sezóna, je na místě je využít co to jde. Po zbytek roku je vhodnější kupovat jahody mražené, a vždy nejlépe v bio kvalitě. 

Možná vás napadá, že mnoho lidí má na jahody alergii. Není to tak úplně pravda. Alergie na jahody není přiliš častá. Co ale může působit problémy, je vyšší obsah histaminu v hodně zralých jahodách. Malé děti, lidé se zánětlivými onemocněními zažívacího traktu a intolerancí histaminu, tak mnohou mít s větším množstvím jahod problém. Není to ovšem reakce na jahody jako takové, ale na histamin v nich obsažený.3

Co budete potřebovat?

  • 100 ml rostlinného mléka (zde mandlové)
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce čekankového sirupu
  • 100 g jahod nebo jiného ovoce

jak na to?

  1. Chia semínka smícháme s rostlinným mlékem a čekankovým sirupem.
  2. Prvních 10 minut směs občas promícháme, aby se semínka neslepily dohromady. 
  3. Pudink necháme nabobtnat alespoň hodinu, můžeme ho klidně nechat v lednici i přes noc. 
  4. Dvě až tři jahody nakrájíme na tenké plátky a ty nalepíme na stěny skleničky. Pár jahod si necháme na ozdobení. 
  5. Zbytek jahod nasekáme nadrobno a dáme na dno skleničky. 
  6. Poté vše zalijeme hotovým chia pudinkem ozdobíme jahodami a lístky meduňky.

1 porce, nutriční hodnoty na 1 porci:

Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde:

Kuchařka bez mléka a sóji