chřestové rizoto
bez mléka a vajec, vegan
Odhlasovali jste si další chřestové recepty, tak tady jeden je.
Inspirovala jsem se recepty na klasické italské rizoto s chřestem. Krémovost v nich většinou zajišťuje máslo, tady se o to postará kokosové mléko, klidně můžete použít jen tuhou část. Lahůdkové droždí zase dodá vitamíny řady B, bílkoviny a "sýrovou" příchuť.
Krátce orestované chřestové vrcholky jsou už jen třešnička na dortu 🙂
Co budete potřebovat?
- 400 g zeleného chřestu
- 300 g rýže (nejlépe na rizoto)
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,25 litru zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 lžic lahůdkového droždí
- 4 lžíce kokosového mléka, nebo rostlinné smetany
- sůl
- čerstvě mletý pepř
4 porce, nutriční hodnoty na 1 porci:
jak na to?
- Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky.
- Ve velké pánvi rozpálíme lžíci oleje a přidáme cibuli.
- Cibuli orestujeme dozlatova, poté přidáme plátky česneku a ještě minutu restujeme.
- Chřest omyjeme, odřízneme tuhé spodní konce (asi 2 cm), které vyhodíme.
- Střední část stonků chřestu nakrájíme na 0,5 cm kolečka, špičky (4 - 5 cm) dáme stranou.
- Nakrájená kolečka chřestu spolu s rýží přidáme do pánve k česneku a cibuli, vše společně asi 1 minutu opečeme.
- Směs lehce osolíme, zalijeme zhruba polovinou vývaru a za občasného míchání a přilévání vývaru vaříme 15 - 20 minut, dokud není rýže měkká a téměř všechna tekutina se nevsákne.
- Stáhneme z ohně, přimícháme lahůdkové droždí a kokosové mléko (rostlinnou smetanu) a doladíme solí a pepřem.
- V malé panvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje.
- Špičky chřestu podélně rozpůlíme a 1 - 2 minuty opečeme, lehce osolíme a ozdobíme jimi jednotlivé porce rizota.
Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde: