chřestové rizoto

bez mléka a vajec, vegan

Odhlasovali jste si další chřestové recepty, tak tady jeden je.

Inspirovala jsem se recepty na klasické italské rizoto s chřestem. Krémovost v nich většinou zajišťuje máslo, tady se o to postará kokosové mléko, klidně můžete použít jen tuhou část. Lahůdkové droždí zase dodá vitamíny řady B, bílkoviny a "sýrovou" příchuť.

Krátce orestované chřestové vrcholky jsou už jen třešnička na dortu :-)

Co budete potřebovat?

  • 400 g zeleného chřestu
  • 300 g rýže (nejlépe na rizoto)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,25 litru zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 lžic lahůdkového droždí
  • 4 lžíce kokosového mléka, nebo rostlinné smetany
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

4 porce, nutriční hodnoty na 1 porci:

jak na to?

  1. Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky.
  2. Ve velké pánvi rozpálíme lžíci oleje a přidáme cibuli.
  3. Cibuli orestujeme dozlatova, poté přidáme plátky česneku a ještě minutu restujeme.
  4. Chřest omyjeme, odřízneme tuhé spodní konce (asi 2 cm), které vyhodíme.
  5. Střední část stonků chřestu nakrájíme na 0,5 cm kolečka, špičky (4 - 5 cm) dáme stranou.
  6. Nakrájená kolečka chřestu spolu s rýží přidáme do pánve k česneku a cibuli, vše společně asi 1 minutu opečeme.
  7. Směs lehce osolíme, zalijeme zhruba polovinou vývaru a za občasného míchání a přilévání vývaru vaříme 15 - 20 minut, dokud není rýže měkká a téměř všechna tekutina se nevsákne.
  8. Stáhneme z ohně, přimícháme lahůdkové droždí a kokosové mléko (rostlinnou smetanu) a doladíme solí a pepřem.
  9. V malé panvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje.
  10. Špičky chřestu podélně rozpůlíme a 1 - 2 minuty opečeme, lehce osolíme a ozdobíme jimi jednotlivé porce rizota.

Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde:

Kuchařka bez mléka a sóji