mrkvová polévka s drobením a pohankou

Klasická mrkvová polévka, jako od babičky, obohacená o pohanku, která ji dodá živiny. Pohanka obsahuje 11% kvalitních bílkovin, zinek, měď selen, mangan, vitamíny B1, B2, B3, E a C. Důležitý je i obsah rutinu v pohance, který zpevňuje cévy, proto bysme ji měli do jídelníčku zařazovat pravidelně. 

Tuhle polévku budete mít za 20 minut na stole, takže je ideální i jako rychlý oběd nebo večeře.

 

Mrkvová polévka s pohankou a drobením

Co budete potřebovat?

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké mrkve
  • 1/2 hrnku pohanky
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce, nebo 50 ml vody
  • špetka soli
  • 1 litr zeleninového vývaru

jak na to?

  1. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozpálíme olej a přidáme mrkev s cibulí. Společně opékáme asi 5 minut. Pak zalijeme horkým vývarem a přivedeme k varu.
  4. Přidáme pohanku a na mírném plameni vaříme asi 15 minut, dokud pohanka nezměkne.
  5. Mezitím si připravíme drobení.
  6. Pokud můžeme vejce, použijeme jedno vejce a cca 50 g mouky smíchané se solí.
  7. Pokud vejce nesmíte tak si vystačíte i s vodou. Množství potřebné mouky možná bude potřeba upravit, dle její savosti a velikosti vejce. Nebojte se kdyžtak trochu přidat. Mělo by vám vzniknout pevnější těsto, které asi 5 minut před koncem vaření protlačíte přes hrubé struhadlo do polévky. Uvařené drobení vyplave nahoru.
  8. Nakonec polévku dochutíme solí a přidáme čerstvé bylinky.

další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde:

Kuchařka bez mléka a sóji