ŽEMLOVKA BEZ VAJEC
Příprava jídla do školky a do školy podle jídelního lístku přináší různé výzvy. Jednou z nich je žemlovka. Nikdy jsem ji nedělala a vlastně ani neměla ráda. Nicméně tentokrát jsem musela udělat vyjímku a ještě k tomu vymyslet verzi bez mléka.
U nás doma se nikdy nedělala žemlovka s tvarohem, nicméně se mi taková verze líbí a tak jsem se rozhodla přidat do této žemlovky kešu krém "a lá tvaroh".
S výsledkem jsem spokojená, tak ho máte tady. Nakonec jsem si i já pochutnala, ač nejsem velký fanda žemlovky. Na ohlas od syna jsem zvědavá, až se vrátí ze školky 😊
Nutriční hodnoty na 1 porci:
351 kcal/ 1472 Kj
Bílkoviny: 7,5 g
Sacharidy: 47.25 g
Tuky: 13 g
- O-3 celkem: 0.1 g
- omega-6: 1,87 g
- O-3 : O-6: 1.0 : 18
Vitamín C: 11.75 mg
Vitamín E: 1.9 mg
Vápník: 82 mg
Hořčík: 78.5 mg
Jód: 2.2 mcg
Železo celkem: 2.2 mg
Co budete potřebovat?
- 1/2 veky (asi 180 g), rohlíky, nebo toastový chléb
- 500 g jablek (asi 4 ks), oloupaných a nastrouhaných nahrubo
- 75 g kešu (namočených alespoň na 1 hodinu do vody, okapaných)
- 75 g kokosového mléka (tuhá část), nebo smetany
- 1 lžíce datlového (nebo jiného) sirupu
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce kokosového cukru
- 1 lžička skořice
- 150 ml rostlinného mléka (zde mandlové)
- volitelně rozinky (asi hrst - 20-30 g)
jak na to?
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Na dno malého pekáčku rozložíme plátky pečiva.
- Zhruba polovinou rostlinného mléka rovnoměrně pečivo polijeme.
- Kokosový cukr smícháme se skořicí a polovinu z něj zamícháme do strouhaných jablek.
- Pokud máme rádi rozinky, zamícháme je teď také do jablek.
- Na zvlhčené pečivo rozložíme vrstvu strouhaných jablek.
- Kešu rozmixujeme s kokosovým mlékem, citronovou šťávou a datlovým sirupem na hladký krém.
- Kešu krém rozetřeme v tenké vrstvě na jablka.
- Navrch opět naskládáme vrstvu pečiva, polijeme zbylým mlékem a posypeme zbylým skořicovým cukrem.
- Pečeme v předehřáté troubě 30 - 40 minut.
- Podáváme teplé, jako hlavní chod, nebo dezert.
Další recepty bez mléka a sóji najdete zde: