ŽEMLOVKA BEZ VAJEC

Příprava jídla do školky a do školy podle jídelního lístku přináší různé výzvy. Jednou z nich je žemlovka. Nikdy jsem ji nedělala a vlastně ani neměla ráda. Nicméně tentokrát jsem musela udělat vyjímku a ještě k tomu vymyslet verzi bez mléka. 

U nás doma se nikdy nedělala žemlovka s tvarohem, nicméně se mi taková verze líbí a tak jsem se rozhodla přidat do této žemlovky kešu krém "a lá tvaroh".

S výsledkem jsem spokojená, tak ho máte tady. Nakonec jsem si i já pochutnala, ač nejsem velký fanda žemlovky. Na ohlas od syna jsem zvědavá, až se vrátí ze školky 😊

Žemlovka bez vajec
Počet porcí
4
časová náročnost
60 minut
náročnost přípravy
snadné
informace o alergenech
lepek, ořechy

Nutriční hodnoty na 1 porci:

351 kcal/ 1472 Kj

 

Bílkoviny: 7,5 g
Sacharidy: 47.25 g
Tuky: 13 g
 - O-3 celkem: 0.1 g
 - omega-6: 1,87 g
- O-3 : O-6: 1.0 : 18

Vitamín C: 11.75 mg 
Vitamín E: 1.9 mg 
Vápník: 82 mg 
Hořčík: 78.5 mg 
Jód: 2.2 mcg 
Železo celkem: 2.2 mg

Co budete potřebovat?

  • 1/2 veky (asi 180 g), rohlíky, nebo toastový chléb
  • 500 g jablek (asi 4 ks), oloupaných a nastrouhaných nahrubo
  • 75 g kešu (namočených alespoň na 1 hodinu do vody, okapaných)
  • 75 g kokosového mléka (tuhá část), nebo smetany
  • 1 lžíce datlového (nebo jiného) sirupu
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 150 ml rostlinného mléka (zde mandlové)
  • volitelně rozinky (asi hrst - 20-30 g)

jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. 
  2. Na dno malého pekáčku rozložíme plátky pečiva.
  3. Zhruba polovinou rostlinného mléka rovnoměrně pečivo polijeme.
  4. Kokosový cukr smícháme se skořicí a polovinu z něj zamícháme do strouhaných jablek.
  5. Pokud máme rádi rozinky, zamícháme je teď také do jablek.
  6. Na zvlhčené pečivo rozložíme vrstvu strouhaných jablek.
  7. Kešu rozmixujeme s kokosovým mlékem, citronovou šťávou a datlovým sirupem na hladký krém.
  8. Kešu krém rozetřeme v tenké vrstvě na jablka.
  9. Navrch opět naskládáme vrstvu pečiva, polijeme zbylým mlékem a posypeme zbylým skořicovým cukrem.
  10. Pečeme v předehřáté troubě 30 - 40 minut. 
  11. Podáváme teplé, jako hlavní chod, nebo dezert.

Další recepty bez mléka  a sóji najdete zde:

Kuchařka bez mléka a sóji

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.