kešu kaše s chia a banánem

Ořechy kešu jsou plody tropického stromu ledvinovníku západního.

Obsahují přibližně 18 %bílkovin, 30 %sacharidů a 44 %tuků. 
V oblasti mikroživin je potřeba zdůraznit zastoupení vitamínů B komplexu a vitamínu C, z minerálů pak známou dvojici
vápník a hořčík.

Kešu jsou bohužel i častým alergenem a tak je třeba mít vyzkoušeno, že vám nezpůsobují obtíže. Obzvláště u malých dětí je třeba mít se na pozoru. 

Kešu ořechy mají jinak mnoho blahodárných účinků na naše zdraví - pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a snižují tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Kešu také i přes vysoký obsah tuku pomáhají při hubnutí a snižují pravděpodobnost vzniku žlučových kamenů.

Kešu

Tahle super rychlá kaše vám dodá spoustu živin a energie, také nemusíte mít strach, že po ní budete unavení, je totiž bez cukru a komplexních sacharidů. Získáte z ní hlavně zdravé tuky, které jsou obzvlášť v období kojení tolik potřeba. 

Co budete potřebovat?

  • 400ml kokosového mléka
  • 80g kešu ořechů
  • 4 datle bez pecky
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce kakaa nebo karobu
  • 1 zralý banán

Jak na to?

  • Den předem (nebo alespoň 2 hodiny předem), zalijeme kešu a datle vodou a necháme nabobtnat. Těsně před přípravou vodu slijeme.
  • Kešu, datle, chia semínka, kakao (karob) a kokosové mléko promícháme a necháme asi 5 minut odstát. Pak vše přesuneme do mixéru, nebo smoothie makeru a mixujeme dohladka.
  • Chcete-li mít kaši teplou, ještě ji přesuňte do hrnce a lehce zahřejte, nebo před mixováním ohřejte kokosové mléko.
  • Rozmixovanou kaši rozdělíme do misek, ozdobíme kolečky banánu a podáváme.
Kešu kaše

Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde:

Kuchařka bez mléka a sóji