Mandlový jogurt s kešu
Stýská se vám po jogurtech a kupované náhražky vám nechutnají, nebo nesedí? Vyrobte si svoje domácí, přesně podle vašich představ! 💗
Abyste získali přiměřeně hustou a krémovou konzistenci, za udržení přijatelných výživových hodnot, je zde použit k zahuštění tapiokový škrob. Stejnou, či podobnou službu vám poskytne i jakýkoliv jiný škrob. Tapiokový škrob je ale částěčně tvořen rezistentními škorby (= nerozpustná vláknina). Studie naznačují, že tapiokový škrob je vhodnou živnou půdou pro bifidobacterie, což je jistě důvod pro jeho výběr.
K výrobě domácího jogurtu potřebujete také kvalitní probiotika. Já jsem zvolila značku Wild & Coco, která má probiotika určená přímo pro výrobu jogurtu.
Hotový jogurt vám vydrží v lednici v uzavřených skleničkách bez problémů i týden.
10 minut + fermentace 8 - 12 hodin
4
velmi snadné
ořechy
Průměrné výživové hodnoty na 1 ks
(1 porce = cca 150 ml)
190,5 kcal/797 Kj
Bílkoviny 5,1 g
Sacharidy 11,7 g
Tuky 13,25 g
Omega 3 0,25 g
Omega 6 9,75 g
Poměr 1:39
Vitamín C 1,25 mg
Vitamín E 2,7 mg
Vápník 17,8 mg
Hořčík 22,35 mg
Jód 1 mcg
Železo 1,1 mg
co budete potřebovat?
- 500 ml mandlového mléka (Bio)
- 100 g kešu ořechů (na 3 hodiny namočených)
- 2 lžičky tapiokoveho škrobu
- 1 kapsle probiotik (jogurtových kultur - použila jsem od Wild and Coco , jednu skleničku jogurtu můžete schovat na další várku jako startér)
- skleničky o objemu 150 - 250 ml, které důkladně vymyjeme a vysušíme (případně můžeme použít jednu velkou sklenici o objemu asi 1 litr)
- termobox, termotaška, cestovní lednice, jogurtovač, nebo jiná věc, která nám pomůže udržet teplotu
jak na to?
- Mléko rozmixujeme s kešu dohladka, dáme do hrnce a přivedeme k varu.
- V trošce mléka si rozmícháme tapiokový škrob (stejnou službu udělá i kukuřičný, nebo bramborový).
- Rozmíchaný škrob přilijeme k mléku a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 - 2 minuty.
- Odstavíme a za stálého míchání zchladíme (dobře to jde ve dřezu se studenou vodou).
- Cílová teplota směsi by měla být mezi 37 a 40 stupni. Můžete si to ověřit teploměrem, ale není to nutné, stačí zkusit prstem - odpovídá teplotě těla +-.
- Do vlažné směsi vmícháme jogurtové kultury, důkladně promícháme, aby se rovnoměrně rozptýlily do celého objemu.
- Pak směs rozlijeme do skleniček. Skleničky dáme do jogurtovace, nebo termoboxu. Pokud používáme termobox přidáme do něj i nahřátou termovložku ( dělám tak, že vložím do horké vody na 10 - 15 minut), nebo lahvičku s horkou vodou. Případně můžete využít troubu, která se dá nastavit na 35 - 40 °C.
- Doba fermentace se pohybuje mezi 8 - 12 hodinami. Po 8 hodinách fermentace máme jogurt, který je jen lehce nakyslý máte li rádi kyselejší, nechte fermentovat déle.
další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v
e-booku zde: