Vánoční omáčka
Někdy se jí také říká černá omáčka, díky své tmavé barvě, kterou ji dodávají švestky. V tradičních receptech najdete často strouhaný perník a různé koření. V této verzi nic takového není, pokud ovšem máte rádi skořici, badyán, nebo hřebíček, nebojte se je přidat při vaření.
Tahle Vánoční omáčka poslouží jako skvělý dezert a bude příjemným osvěžením mezi vším cukrovím, neobsahuje žádný přidaný cukr a je tedy jen příjemně nasládlá. Zároveň ji lze využít i jako jedlý dárek, který stihnete připravit i pár dní před Vánoci.
Omáčka je skvělá teplá i studená a možná bude lepší udělat rovnou dvojitou dávku, velmi rychle totiž mizí 🙂
70 minut + 24 hodin na odležení
6
velmi snadné
ořechy
Průměrné výživové hodnoty na
1 porci
369 kcal/1545 Kj
Bílkoviny 5,6 g
Sacharidy 48 g
Tuky 14,5 g
Omega 3 0,675 g
Omega 6 5,38 g
Poměr 1:8
Vitamín C 32 mg
Vitamín E 5,2 mg
Vápník 114 mg
Hořčík 79 mg
Jód 23 mcg
Železo 2,7 mg
co budete potřebovat?
- 200 g sušených švestek
- 100 g sušených brusinek
- 100 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g lískových ořechů
- 50 g mandlí
- 1,5 - 2 litry vody
jak na to?
- Švestky nakrájíme na menší kusy, zhruba na čtvrtiny. Můžeme překrájet i brusinky a rozinky, ale není to nutné.
- Sušené ovoce a všechny ořechy dáme do středně velkého hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme 24 hodin nabobtnat.
- Hrnec přesuneme na sporák a směs přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme 45 - 60 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.
- V případě potřeby dolijeme vodu.
- Pokud chceme omáčku použít jako jedlý dárek, nebo uchovat delší dobu, ještě vroucí ji plníme do čistých (nejlépe vyvařených) skleniček. Naplněné skleničky hned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto zakonzervovaná nám omáčka vydrží minimálně 14 dní.
další inspiraci na vánoční cukroví najdete v novém
e-booku: