Vídeňský bramborový salát a řízek

Bez lepku, mléka a vajec. Když zjistíte, že nemůžete tolik věcí najednou, stědrovečení večeře je jedna z prvních věcí, která vám vyvstane na mysli... Přeci jen, pro spoustu z nás je to jednou za rok zkrátka radost, dát si ten řízek a salát. Obzvlášť pokud za sebou máte dlouhé týdny a měsíce různého omezování. 

Tip na obalení řízku mám od Jany Ligurské, která má s potravinovými alergiemi u svých dětí bohaté zkušenosti. 

Pro všechny, kdo chtějí mít bramborový salát trošku odlehčený, je skvělou alternativou právě vídeňský bramborový salát. Obejdete se v něm zcela bez majonézy, což je fajn cesta, jak se vyhnout jejím náhražkám a ušetřit nějaký ten gram tuku. Nejlépe chutná rozležený, takže si ho připravte alespoň den předem.

Vídeňský bramborový salát a řízek bez lepku mléka a vajec
Časová náročnost

70 minut + 24 hodin na odležení

Počet porcí

6

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

hořčice (lze vynechat)

Průměrné výživové hodnoty na 

1 porci

 

369 kcal/1545 Kj

Bílkoviny 5,6 g
Sacharidy 48 g
Tuky 14,5 g
Omega 3 0,675 g
Omega 6 5,38 g
Poměr 1:8

Vitamín C 32 mg
Vitamín E 5,2 mg
Vápník 114 mg
Hořčík 79 mg
Jód 23 mcg
Železo 2,7 mg

co budete potřebovat?

  • 750 g menších salátových brambor
  • 350 ml vývaru (takového, který můžete, máte po ruce, eventuálně z kostky)
  • 1 - 2 kyselé okurky
  • 1 červená cibule
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce hořčice (nemusí být)
  • 3 lžíce octa
  • špetka soli
  • špetka cukru

jak na to?

  1. Brambory uvaříme ve slupce. Nejlepší jsou menší kusy a přibližně stejně velké. Vaříme tak, aby byly hotové, ale nerozpadaly se.
  2. Než se uvaří brambory připravíme zálivku.Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurku nakrájíme na kolečka.
  3. Do horkého vývaru zamícháme olej, ocet, cukr, sůl i hořčici.
  4. Ještě horké brambory oloupeme (můžeme si pomoct vidličkou, abysme se nepopálili) a nakrájíme na plátky (skvěle to jde kráječem na vajíčka). 
  5. Nakonec smícháme okurky, cibuli, brambory a zálivku dohromady. Salát necháme uležet alespoň do druhého dne v lednici.
  6. V originální vídeňské receptuře je ještě na kosičky nakrájená na tuku opečená bílá cibule a nasekaná čerstvá petržel. Já tyhle suroviny nepřidávám, ale vy můžete, pokud chcete 🙂

Jak připravit řízek bez lepku, mléka a vajec?

  1. Maso naklepeme, osolíme z obou stran a obalíme v kukuřičné strouhance. Čím víc tlačíme strouhanku na maso, tím víc se jí na něj chytne. Funguje to skvěle, nemusíte mít obavu 🙂
  2. Takto připravené řízky smažíme klasicky na pánvi ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

další inspiraci na vánoční vaření a pečení bez mléka a vajec najdete najdete v mé vánoční kuchařce:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.