Batátová granola

(bez lepku), mléka a vajec

Přípravou domácí granoly se vyhnete hromadě cukru, který obsahuje ta kupovaná a zároveň si ji můžete poskládat tak, jak potřebujete. Fantazii se meze nekladou. Můžete přidat jakékoliv oříšky, semínka, nebo sušené ovoce.

Granolu můžete zkombinovat s rostlinným jogurtem, nebo mlékem a čerstvým ovocem, nebo si ji dát jen tak třeba jako malou svačinku.

Vychytávka s batátem v základu není jen o dodání sladké chuti a tedy menší potřebě dalších sladidel, ale i spoustě živin, které se v batátech nachází. Recept na batátové pyré najdete zde.

Hotovou granolu můžete uchovávat několik týdnů v uzavřené sklenici, pokud vám tak dlouho ovšem vydrží 🙂

Batátová granola
Časová náročnost

30 minut 

Počet porcí

10

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

 bez velkých alergenů při použití bezlepkových vloček

Průměrné výživové hodnoty na 1 porci 303.38 kcal / 1269.36 kJ

Bílkoviny 7.1 g
Sacharidy 41.22 g
Tuky 10.72 g
Omega 3 0.05 g 
Omega 6 2.83 g
Poměr 1.0 : 55.5

Vitamín C 10.87 mg
Vitamín E 0.6 mg
Vápník 61.48 mg
Hořčík 53.88 mg 
Jód 9.20 mcg 
Železo 3.50 mg

co budete potřebovat?

  • 300 g ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové)
  • 150 g batátového pyré
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • špetka soli
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g sušených brusinek
  • 100 g rozinek

jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Batátové pyré, kokosový olej a javorový sirup zahřejeme v kastrůlku a mícháme, dokud se nespojí v jednolitou hmotu.
  3. Přidáme skořici, sůl, promícháme a odstavíme.
  4. Ve větší míse smícháme vločky, semínka, rozinky a brusinky.
  5. Přidáme batátovou směs a dobře promícháme. Takto připravenou granolu rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Pečeme 20 minut, nebo dokud granola nezezlátne.
  7. Necháme vychladnout a přesuneme do vzduchotěsné nádoby, kde by nám granola měla vydržet několik týdnů.

další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v mém e-booku:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.