jahodový dort
bez mléka
Jahodový dort, který nejen chutí, ale i vzhledem potěší každého oslavence s ABKM. Nadýchaný korpus doplněný o vanilkový krém a sladké jahody tomu se prostě nedá odolat!
Pokud zrovna nemáte po ruce čerstvé jahody, klidně můžete použít na ozdobu jiné ovoce, super budou borůvky, maliny, ostružiny, nebo jejich kombinace.
Základem dortu je klasický piškot, pokud máte alergii na vejce, upečte korpus podle tohoto receptu: https://abkm.cz/recepty/dezerty/rychly-jahodovy-dortik/
Držím palce, ať se dílo vydaří 🙂
co budete potřebovat?
-
210 g hladké špaldové mouky
-
210 g třtinového cukru
-
7 vajec
-
pár kapek vanilkové esence, nebo zrníčka z jednoho vanilkového lusku, případně 1 vanilkový cukr
-
400 g tučného kokosového mléka
-
50 ml vody
-
2 lžíce třtinového cukru
-
1 balení vanilkového pudinku
-
400 g čerstvých jahod
- ovocná šťáva na zvlhčení korpusu (lze vynechat)
jak na to?
-
Troubu předehřejeme na 160°C. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme sníh.
-
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a opatrně vmícháme do bílků.
-
Mouku spojíme s vejci, přidáme vanilku. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme a vysypeme moukou.
-
Těsto nalijeme do formy, lehce odhrneme z prostředka ke krajům, aby se nám uprostřed nevytvořila boule.
-
Pečeme v předehřáté troubě 1 hodinu.
-
Kokosové mléko vyklopíme do hrnce a přivedeme k varu.
-
V 50 ml vody rozmícháme 2 lžíce třtinového cukru a pudinkový prášek. Směs přilijeme do vroucího mléka a uvaříme hustý pudink.
-
Pudink za stálého míchání vychladíme.
-
Upečený, úplně vychladlý! korpus prořízneme. Můžeme ho zvlhčit ovocnou šťávou.
-
A promažeme vrstvou krému (použijeme polovinu krému).
-
Druhou polovinu krému naneseme na vrch dortu.
-
Jahody omyjeme, rozpůlíme a naskládáme na vrch dortu.
-
Celý dort před podáváním ještě necháme pořádně vychladit.
další inspiraci a recepty najdete v mém e-booku: