rychlý jahodový dortík

bez mléka, vajec a ořechů

Rychlý jednoduchý dortík, který zvládnete připravit během pár desítek minut se hodí jako nedělní dezert, ale potěší i každého oslavence.

Krém je z tučného kokosového mléka, které v něm hraje zásadní roli, není proto dobré  snažit se ho nahradit jiným rostlinným mlékem. U ostatních ingrediencí to tak naštěstí úplně není a tak můžete použít jakoukoliv marmeládu, nebo ovocný rozvar vás napadne. Stejně tak ovoce na ozdobu může být čerstvé, sušené a jakékoliv máte rádi. Pokud máte alergii na kakao, klidně ho vynechte a přidejte místo něj vanilkovou esenci. A pokud vám nevadí vejce,  můžete jedno do těsta přidat.

Z odřezků korpusu a zbytků krému můžete sestavit mini dortík, taky potěší :-)

 

Čokoládovo-jahodový dort

co budete potřebovat?

  • 2 hrnky hladké špaldové mouky

  • 1/2 - 1 hrnek třtinového cukru

  • 1/2 hrnku olivového oleje

  • 4 lžíce kakaa

  • 1 kypřící prášek do pečiva

  • 2 hrnky vody (nebo rostlinného mléka)

  • 1 vanilkový pudink v prášku

  • 1 plechovka (400 ml) tučného kokosového mléka (cocos cream)

  • 2 lžíce cukru

  • 4 lžíce jahodové marmelády

  • 1 hrst liofylizovaných malin

  • 1 hrst čokoládových kokosových chipsů

jak na to?

  1. Mouku, cukr, kakao a kypřící prášek smícháme ve velké míse. Přidáme olej a vodu (mléko).

  2. Vymícháme hladké polotekuté těsto.

  3. Troubu předehřejeme na 180°C. Formu o průměru 20 - 23 cm vymažeme a vysypeme moukou.

  4. Těsto přelijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 30 - 40 minut. Jestli je hotové zkusíme špejlí, měla by vyjít ven zcela suchá.

  5. Než se upeče korpus připravíme krém. Plechovku tučného kokosového mléka rozehřejeme v rendlíku a přivedeme k varu. Pudinkový prášek rozmícháme ve 2 lžících vody. Do vroucího mléka přidáme dvě lžíce cukru a směs s pudinkovým práškem. Za stálého míchání minutu povaříme a odstavíme.

  6. Povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup a necháme zcela vychladnout. Případně vychladíme za stálého míchání. Před použítím krém prošleháme metličkou dohladka.

  7. Upečený korpus necháme úplně vychladnout, vyklopíme z formy a pokud se uprostřed vytvořila boule, tak ji seřízneme.

  8. V půlce korpus rozkrojíme a spodní část natřeme na řezu jahodovou marmeládou. Vrchní část natřeme na řezné straně krémem a přiklopíme na vrstvu s marmeládou.

  9. Na vrch dortu naneseme krém a ozdobíme kokosovými chipsy a liofylizovanými jahodami.Pokud děláte dort jen pro dospělé, můžete korpus zvlhčit rumem.

Komplexní návod na stravu bez mléka najdete v mém e-booku:

Kuchařka bez mléka a sóji