čokoládový dort
bez lepku, mléka, vajec a ořechů
Pokud patříte k těžkým multialergikům a vadí vám lepek, ořechy, vejce i mléko, možná už jste se vzdali představy krásného a chutného narozeninového dortu. Tímto příspěvkem vám chci dát naději - i s takto omezeným jídelníčkem se dá vyrobit luxusní narozeninový dort!
Tento, ktreý jsem dělala synovi k jeho čtvrtým narozeninám je ze třech korpusů a dvou druhů krému. Bílý krém je z kokosového mléka - tedy ořechu, neořechu. Pokud vám kokos vadí, lze jen vyšlehat rostlinný tuk s cukrem, nebo použít jen čokoládový krém (tam tedy je třeba tužší konzistence, než vidíte na obrázku). Stejně tak, pokud netolerujete kakao, můžete ho v korpusu vynechat a jako sladidlo použít datlový sirup, který dodá barvu. A z krémů použít jen bílý kokosový.
Věřím, že najdete variantu dortu, která vyhoví právě vašim potřebám a oslavenec bude nadšený!
co budete potřebovat?
-
250 ml (1 hrnek) rostlinného mléka
-
1 a ½ lžíce bílého vinného octa
-
4 lžíce lněné mouky (nebo mletých lněných semínek) promíchané s 10 lžícemi vodym
-
1 lžíce jedlé sody
-
½ hrnku (130 g) rostlinného oleje
-
½ hrnku javorového nebo datlového sirupu
-
⅔ hrnku ( 200g) třtinového cukru
-
1 a ½ hrnku ( 500 g) jablečného pyré
-
1 lžíce vanilkové esence
-
½ lžičky soli
-
1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
-
1 hrnek ( 100 g) kakaa
-
1 hrnek (170 g) mletých slunečnicových semínek (nebo mandlí pokud můžete)
-
½ hrnku (100 g) bezlepkových ovesných vloček, rozemletých
-
150 g hladké kukuřičné mouky (lze vyměnit za rýžovou)
-
200 g hladké rýžové mouky
-
50 g tapiokového škrobu
-
50 g bramborového škrobu
TIP: Místo kukuřičné mouky, rýžové mouky, tapiokového škrobu, bramborového škrobu a kypřícího prášku do pečiva můžete použít 450 g samokypřící Doves Farm.
jak na to?
-
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
-
Rostlinné mléko smícháme s vinným octem a necháme odpočinout.
-
Připravíme si lněná vajíčka - smícháme lněnou mouku (nebo rozemletá lněná semínka) s vodou a necháme nabobtnat.
-
Do směsi mléka s octem vmícháme lžíci jedlé sody a necháme odpočinout.
-
Ke lněným vajíčkům vmícháme olej, třtinový cukr a sirup a promícháme.
-
Pak přidáme jablečné pyré, sůl, vanilkovou esenci a znovu promícháme. V tuto chvíli už můžeme přidat i směs rostlinného mléka s octem a jedlou sodou.
-
V druhé míse promícháme kypřící prášek, kakao, mletá slunečnicová semínka, ovesnou, kukuřičnou a rýžovou mouku i tapiokový a bramborový škrob.
-
Nakonec obě směsi spojíme dohromady a důkladně promícháme. Získáme polotekuté těsto.
-
Formu (máme-li použijeme 3 formy) o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme bezlepkovou moukou (může být kukuřičná i rýžová). Dno formy můžeme vyložit pečícím papírem. Budeme péct 3 korpusy, pokud máme 3 stejné formy, rozdělíme mezi ně rovnoměrně těsto. Pokud máme jen jednu dáme vždy péct 2 hrnky těsta a po upečení počkáme až vychladne, formu znovu vymažeme a vysypeme a dáme znovu péct 2 hrnky těsta. Takto by nám měly vyjít 3 stejnoměrné korpusy.
-
Každý korpus pečeme na 180 stupňů cca 30 - 40 minut ( vyzkoušejte špejlí, jestli už je hotový).
-
Než se upečou korpusy, tak si připravíme krémy.
bílý kokosový krém
- 2 plechovky 400ml tučného kokosového mléka
- 6 - 8 lžic moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkové esence (nemusí být)
- Tuhou část kokosového mléka dáme do mísy a vyšleháme do hladka spolu s cukrem a vanilkovou esencí pomocí metliček.
- Pak dáme krém do lednice vychladit.
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM (GANACHE)
-
½ hrnku rostlinného mléka
-
250 g čokolády na vaření bez mléka a sóji
-
125 g rostlinného tuku (Alsan bio, Flora atp.)
-
1 - 2 hrnky moučkového cukru
- Mléko zahřejeme až téměř k bodu varu a přelijeme přes nasekanou čokoládu.
- Necháme takto odpočinout asi 5 minut, než čokoláda povolí.
- Pak opatrně promícháme pomocí lžíce dohromady.
- Přidáme změklé máslo a necháme 10 minut odpočinout, dokud máslo úplně nepovolí.
- Pak společně prošleháme metličkou a postupně zašleháme hrnek moučkového cukru.
- Takto připravenou směs necháme 20 - 30 minut chladit v chladničce (nebo dáme na 10 minut do mrazáku).
- Poté vyndáme, znovu promixujeme a pokud je směs ještě příliš tekutá přidáme další moučkový cukr.
- Mixujeme a přidáváme cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
- Hotový krém dáme zpět do lednice a ještě necháme půl hodiny vychladit.
sestavení dortu
-
malinová, nebo jiná oblíbená marmeláda
- čerstvé, nebvo mražené ovoce na ozdobu
-
Když máme připravené a vychlazené oba krémy a upečené a úplně vychladlé všechny korpusy můžeme sestavit dort.
-
První korpus dáme spodkem nahoru, natřeme tenkou vrstvou malinové marmelády, vysokou vrstvou bílého krému a přiklopíme dalším korpusem, opět spodkem nahoru.
-
Druhý korpus opět natřeme marmeládou a krémem a přiklopíme dalším korpusem spodní částí vzhůru.
-
Na vrch potom vylijeme čokoládovou polevu a rovnoměrně ji rozetřeme. Necháme ji i lehce stéct po bocích dortu.
-
Nakonec ozdobíme čerstvým, nebo mraženým lesním ovocem a je hotovo!
Dort můžeme rovnou podávat, lépe se nám ale bude krájet, když ho ještě necháme pořádně vychladit.
Krásně vypadá i varianta jen s bílým kokosovým krémem, kdy místo vrchní čokoládové polevy namažete další vrstvu bílého krému a posypete ovcem.
další inspiraci a recepty najdete v mém e-booku: