Vídeňský bramborový salát a řízek
Bez lepku, mléka a vajec. Když zjistíte, že nemůžete tolik věcí najednou, stědrovečení večeře je jedna z prvních věcí, která vám vyvstane na mysli... Přeci jen, pro spoustu z nás je to jednou za rok zkrátka radost, dát si ten řízek a salát. Obzvlášť pokud za sebou máte dlouhé týdny a měsíce různého omezování.
Tip na obalení řízku mám od Jany Ligurské, která má s potravinovými alergiemi u svých dětí bohaté zkušenosti.
Pro všechny, kdo chtějí mít bramborový salát trošku odlehčený, je skvělou alternativou právě vídeňský bramborový salát. Obejdete se v něm zcela bez majonézy, což je fajn cesta, jak se vyhnout jejím náhražkám a ušetřit nějaký ten gram tuku. Nejlépe chutná rozležený, takže si ho připravte alespoň den předem.
70 minut + 24 hodin na odležení
6
velmi snadné
hořčice (lze vynechat)
Průměrné výživové hodnoty na
1 porci
369 kcal/1545 Kj
Bílkoviny 5,6 g
Sacharidy 48 g
Tuky 14,5 g
Omega 3 0,675 g
Omega 6 5,38 g
Poměr 1:8
Vitamín C 32 mg
Vitamín E 5,2 mg
Vápník 114 mg
Hořčík 79 mg
Jód 23 mcg
Železo 2,7 mg
co budete potřebovat?
- 750 g menších salátových brambor
- 350 ml vývaru (takového, který můžete, máte po ruce, eventuálně z kostky)
- 1 - 2 kyselé okurky
- 1 červená cibule
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hořčice (nemusí být)
- 3 lžíce octa
- špetka soli
- špetka cukru
jak na to?
- Brambory uvaříme ve slupce. Nejlepší jsou menší kusy a přibližně stejně velké. Vaříme tak, aby byly hotové, ale nerozpadaly se.
- Než se uvaří brambory připravíme zálivku.Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurku nakrájíme na kolečka.
- Do horkého vývaru zamícháme olej, ocet, cukr, sůl i hořčici.
- Ještě horké brambory oloupeme (můžeme si pomoct vidličkou, abysme se nepopálili) a nakrájíme na plátky (skvěle to jde kráječem na vajíčka).
- Nakonec smícháme okurky, cibuli, brambory a zálivku dohromady. Salát necháme uležet alespoň do druhého dne v lednici.
- V originální vídeňské receptuře je ještě na kosičky nakrájená na tuku opečená bílá cibule a nasekaná čerstvá petržel. Já tyhle suroviny nepřidávám, ale vy můžete, pokud chcete 🙂
Jak připravit řízek bez lepku, mléka a vajec?
- Maso naklepeme, osolíme z obou stran a obalíme v kukuřičné strouhance. Čím víc tlačíme strouhanku na maso, tím víc se jí na něj chytne. Funguje to skvěle, nemusíte mít obavu 🙂
- Takto připravené řízky smažíme klasicky na pánvi ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
chcete se naučit upéct skvělévánoční perníčky bez mléka a vajec? Přijďte na workshop zdarma: