Batátová granola
(bez lepku), mléka a vajec
Přípravou domácí granoly se vyhnete hromadě cukru, který obsahuje ta kupovaná a zároveň si ji můžete poskládat tak, jak potřebujete. Fantazii se meze nekladou. Můžete přidat jakékoliv oříšky, semínka, nebo sušené ovoce.
Granolu můžete zkombinovat s rostlinným jogurtem, nebo mlékem a čerstvým ovocem, nebo si ji dát jen tak třeba jako malou svačinku.
Vychytávka s batátem v základu není jen o dodání sladké chuti a tedy menší potřebě dalších sladidel, ale i spoustě živin, které se v batátech nachází. Recept na batátové pyré najdete zde.
Hotovou granolu můžete uchovávat několik týdnů v uzavřené sklenici, pokud vám tak dlouho ovšem vydrží 🙂
30 minut
10
velmi snadné
bez velkých alergenů při použití bezlepkových vloček
Průměrné výživové hodnoty na 1 porci 303.38 kcal / 1269.36 kJ
Bílkoviny 7.1 g
Sacharidy 41.22 g
Tuky 10.72 g
Omega 3 0.05 g
Omega 6 2.83 g
Poměr 1.0 : 55.5
Vitamín C 10.87 mg
Vitamín E 0.6 mg
Vápník 61.48 mg
Hořčík 53.88 mg
Jód 9.20 mcg
Železo 3.50 mg
co budete potřebovat?
- 300 g ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové)
- 150 g batátového pyré
- 2 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
- 1 lžíce mleté skořice
- 100 g dýňových semínek
- 100 g sušených brusinek
- 100 g rozinek
jak na to?
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Batátové pyré, kokosový olej a javorový sirup zahřejeme v kastrůlku a mícháme, dokud se nespojí v jednolitou hmotu.
- Přidáme skořici, sůl, promícháme a odstavíme.
- Ve větší míse smícháme vločky, semínka, rozinky a brusinky.
- Přidáme batátovou směs a dobře promícháme. Takto připravenou granolu rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme 20 minut, nebo dokud granola nezezlátne.
- Necháme vychladnout a přesuneme do vzduchotěsné nádoby, kde by nám granola měla vydržet několik týdnů.
další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete v mém e-booku: