NORIMBERSKÉ PERNÍČKY

Jedním z nejčastějších dotazů v souvislosti s cukrovím je bezpochyby recept na perníčky. Aby byly dobré, měkké atd.

No a když mají být ještě bez mléka a vajec, už to může být trošku oříšek. Tenhle recept je osvědčený a ozkoušený na několikrát i ve větší společnosti a vždy sklidil úspěch.

Nikdo mi moc nechtěl věřit, že v těch perníčkách je vlastně jen mouka, cukr, med a koření a přesto chutnají tak skvěle. 

Nejlepší doba na pečení perníčků, je první adventní týden, do Vánoc se krásně rozleží a jsou ještě lepší. Jen tedy musíte dávat pozor, aby vám je někdo nesnědl :-)

Permíčky bez mléka, vajec a pšenice

co budete potřebovat?

  • 500 g hladké žitné mouky
  • 250 g medu
  • 125 ml vody
  • 150 g třtinového cukru 
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 lžičky perníkového koření, nebo 1 lžička skořice, špetka mletého hřebíčku, kardamonu, anýzu a koriandru

jak na to?

  1. V hrnci zahřejeme vodu s medem a kořením tak, aby se vše spojilo v jednolitou směs.
  2. Poté smícháme mouku s cukrem, mandlemi a jedlou sodou.
  3. Nakonec spojíme obě směsi v jednu hmotu a necháme uležet do druhého dne (při pokojové teplotě).
  4. Další den těsto propracujeme.
  5. Vyválíme plát silný asi 8mm a vykrajujeme oblíbené tvary.
  6. Necháme je 1 hodinu odpočívat na plechu vyloženém pečícím papírem.
  7. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 8 minut dokud nezačnou zlátnout.
  8. Těsto se může drolit, důkladným propracováním se ale spojí. Pokud by se nedařilo, stačí přidat trošku vody.

Cukrová poleva z aquafaby: 

  • 250 g moučkového cukru
  • 35 g vody z cizrny (aquafaby)
  • 1 lžíce citronové šťávy

Moučkový cukr prosijeme do mísy (klidně i několikrát, abychom se vyhnuli všem hrudkám). Přidáme aquafabu, citronovou šťávu a pomocí šlehače, nebo metličky vyšleháme hladkou polevu. Aquafabu můžeme také nejprve vyšlehat do sněhu a teprve poté spojit s cukrem a citronovou šťávou.

Polevu přesuneme do zdobícího sáčku, nebo do mikrotenového pytlíku, kterému ustřihneme růžek a zdobíme perníčky, dle fantazie.

 

další inspiraci na vánoční cukroví najdete v mém

e-booku:

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.