Vaječňák bez mléka a vajec

Zní to trochu jako oxymorón, ale je to tak. Tenhle veganský vaječňák totiž opravdu má vaječné aroma a žádné vejce neobsahuje. Tou tajnou přísadou, díky které toho docílíte, je černá sůl. S černou solí jsem se poprvé setkala asi před šesti lety, když jsem koketovala s veganstvím a pokud se vám stýská po vajíčkách, může vám tahle vychytávka trošku pomoci.

O vajíčkovost se zde zasluhují sirné složky. Tuhle sůl seženete běžně ve zdravých výživách.

V mém vánočním e-booku najdete návod na Baileys, kde je jako základ použitý domácí karamel. V tomto receptu, kterým jsem se inspirovala u Surové dcérky, je v základu domácí kokosové kondenzované mléko. Kondenzované mléko, nebo Slako, chcete-li, se dá běžně koupit ve zdravých výživách, nebo internetových obchodech. A nebo si ho můžete vyrobit doma, podle návodu níže.

Vaječňák může posloužit i jako dárek, malá lahvička domácího vaječňáku ovázaná mašličkou, udělá radost každému :-)

 

Vegan vaječňák
Časová náročnost

70 minut + 24 hodin na odležení

Počet porcí

1,2 litru

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

kokos

co budete potřebovat?

  • 400 ml plechovku kokosového mléka
  • 120 g třtinového cukru
  • 800 ml rostlinného mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • semínka z půlky vanilkového lusku
  • špetka černé soli
  • 200 ml rumu

jak na Domácí kondenzované mléko?

  1. Kokosové mléko zahřejeme v rendlíku, přidáme cukr, promícháme, přivedeme k varu a na mírném plameni necháme lehnounce probublávat.
  2. Často mícháme, aby se uvolnila pára. Já na to používám metličku.
  3. Mléko by se nemělo prudce vařit, ale jen mírně táhnout. Máme hotovo, když tekutina zmenší svůj objem zhruba na polovinu a mírně zhoustne.
  4. Trvá to zhruba 20 - 30 minut. Teplé je stále dost tekuté, po vychlazení ale ještě ztuhne.
  5. Kondenzované mléko můžete ještě horké nalít do čistých skleniček, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout.
  6. Takto zvýšíte jeho trvanlivost a v lednici vám vydrží i 2 týdny. Takové skleničky můžete také využít jako jedlý dárek

jak připravíte vaječňák

  1. Z celkového množství rostlinného mléka si odlijeme asi 100 ml. Zbytek přivedeme k varu.
  2. Mezitím si v odebraném množství rozmícháme pudinkový prášek. 
  3. Směs mléka a pudinkového prášku vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu.
  4. Vzniklý řídký pudink necháme vychladnout za občasného míchání, abysme předešli vzniku škraloupu. 
  5. Vychladlý pudink smícháme se schladlým kondenzovaným mlékem, semínky z poloviny vanilkového lusku a špetkou černé soli.
  6. Vše dobře promícháme, přilijeme rum, nebo jiný oblíbený alkohol (například koňak).
  7. Vaječňák nalijeme do skleněných lahví a necháme pár dní rozležet v lednici.
  8. Uchováváme v lednici a spotřebujeme do dvou týdnů.

další inspiraci na vánoční cukroví najdete v novém

e-booku:

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.