Přednáška pro 1. týden - Co jíst?
Hurá! Máme tu první týden programu Spokojené miminko!
Tento týden si povíme, co je dobré na začátku zařadit do stravy, aby nemocný organismus dostal maximální podporu v uzdravení. Tedy aby byla strava protizánětlivá, podporovala zdravý mikrobiom a dodávala nám všechny důležité živiny. Zároveň se podíváme čemu se raději vyhnout, aby jsme jej zbytečně nedráždili častými alergeny a potravinami, které nepříznivě působí na zažívaní, podporují zánět, nebo jsou jinak zatěžující a nemají pro nás zdravotní přínos.
Vstupní dotazník
Aby pro vás byl kurz co nejužitečnější, prosím o vyplnění Vstupního dotazníku: https://forms.gle/vD3zh7qQyyc5o49N8 Díky tomu budu vědět v jaké situaci se právě nacházíte a jak vás případně ještě lépe podpořit.
Jídelní deník
Vést si deník je při odhalování potravinových alergií naprosto zásadní nástroj. V podobě sdílené tabulky, kterou jste ode mě dostaly v e-mailu, nám pak pomůže ve vzájemné spolupráci.
Snažte se do deníku zaznamenávat co nejvíc informací, pohled do historie nám často odhalí souvislosti, které by nás jinak nenapadly.
Úkol 1. týdne - Léčebný vývar
Vývar je přímo nabitý dobře využitelnými mikroživinami. Najdeme v něm zásadotvorné látky podporující detoxikační procesy v játrech, imunitní systém a hojení střevní sliznice. Vývar působí protizánětlivě a podporuje množení přátelských bakterií ve střevech. Vývar je mimojiné zdrojem kolagenu, vápníku a hořčíku.
Vývar je skvělý pro posílení imunity při chřipce a nachlazení, což se hodí zejména v zimním období.
Ve vývarech najdeme následující aminokyseliny (stavební prvky bílkovin) :
glycin - zlepšuje kvalitu spánku, paměť, reguluje imunitu a je důležitý pro tvorbu mnoha bílkovin
prolin – zásadní pro zdraví kůže
alanin a arginin – podporují imunitu a regeneraci
kyselina glutamová – zajišťuje správnou funkci nervového systému a je to zásadní látka pro buněčný metabolismus
Vývar vaříme z masa a kostí, nebo pouze z kostí.
Masokostní vývary se vaří kratší dobu, než dlouho tažené kostní vývary. Při histaminové intoleranci nejsou dlouho tažené (12 a více hodin) vývary vždy ideální z hlediska vysokého obsahu biogenních aminů - každý, kdo je citlivější na histamin si musí vysledovat jak dlouho vařený vývar ještě snese.
Pokud připravujeme dlouho tažený vývar (12+ hodin), necháme ho nejdřív vychladit a sebereme z něj tuk - bude již hodně zoxidovaný a nepříliš vhodný ke konzumaci.
Důležitou složkou je přidání slabé kyseliny, která pomůže vytáhnout z kostí minerály - použít lze kyselinu askorbovou (běžně k dostání v drogeriích či potravinách, někdy pod názvem Vitamín C), citronovou nebo například lžíci kvalitního jablečného octa.
Při výběru masa a kostí na vývar se snažíme zajistit co nejlepší kvalitu - ideálně domácí, bio nebo od farmáře.
Vývar se snažte používat všude, kde se dá - do omáček, krémových polévek, při dušení masa a zeleniny.
Můžete ho pít jen tak samotný, nebo si z něj udělat hlavní jídlo ve stylu Vietnamské polévky - přidat rýžové nudle, jarní cibulku, červenou cibuli, klíčky mungo fazolek, bambusové výhonky, bylinky, rybí omáčku a v podstatě cokoliv vás napadne, cokoliv prochází při vaší dietě a na co máte chuť. Na jaře to můžou být klidně mladé kopřivy. Fantazii se meze nekladou! Čím víc zeleného, čím víc rozmanitosti, tím líp.
Pokud se vám podaří naučit děti pít vývar z hrníčku, bude to naprosto super. Pokud vývar odmítají v jakékoliv podobě, můžete je trochu obelstít a uvařit ve vývaru jejich oblíbené jídlo - třeba rýži, nebo těstoviny.
Vývar je dobré mít pořád po ruce, to ví každá hospodyňka, jenomže když nejste zrovna závodní jídelna, asi se vám nonstop nevaří na sporáku. Mě přijde jako ideální řešení uvařit jednou až dvakrát týdně velký hrnec a vývar si rozlít do velkých zavařovacích sklenic. V lednici vám vydrží minimálně týden a je tak vždy po ruce. Zavařovačky navíc v lednici nezaberou moc místa.
Když vývar nalijete do sklenic ještě vařící, zavíčkujete je a otočíte dnem vzhůru v podstatě je tím sterilujete a vydrží vám tak v lednici ještě déle (některé zdroje uvádí dokonce půl roku, za to ale neručím ). Vývar také můžeme zamrazit. Pro přípravu příkrmů pro nejmenší děti je super, když si zamrazíte vývar do tvořítek na led a máte ho tak vždy po ruce.
Co budete potřebovat?
maso a kosti (kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí… podle toho jaké maso vám v dietě prochází - na začátku ED jen z povolených druhů)
vodu (nejlépe filtrovanou)
¼ lžičky kyseliny askorbové nebo citronové
½ velkého pórku
2 jarní cibulky
2 řapíkaté celery
1 brambor (na začátku ED vynechte)
3 - 4 stroužky česneku
1 lžička mořské soli
Pokud rádi experimentujete a nevadí vám koření (a nejste na začátku ED) můžete přidat i oblíbené koření. Já ráda střídám dvě varianty - česká klasika - bobkový list, nové koření a pepř, nebo vietnamskou klasiku na Pho - kardamom, zázvor, badyán, hřebíček a skořice.
Maso a kosti vložíme do hrnce a zalijeme chladnou vodou (ne horkou!). Pomalu přivedeme k varu a sebereme vytvořenou pěnu. Přidáme kyselinu a necháme na mírném plameni probublávat 1-2 hodiny. Poté přidáme očištěnou zeleninu a sůl. Vaříme dalších 2-5 hodin.
Celkově vaříme drůbeží a králičí vývar 3-4 hodiny, ostatní až 6 hodin.
Nakonec vývar přecedíme, z masa, kostí a zeleniny tekutinu dobře vymačkáme. Maso obereme a dále využijeme, ostatní vyhodíme.