Vepřový steak s restovanou zeleninou
Toto jídlo splňuje požadavky nízkosacharidové stravy zatímco si zachovává dostatek výživných látek a energie. Pokud ho doplníte komplexními sacharidy v podobě rýže, nebo třeba brambor i tak si pochutnáte a získáte vydatnější verzi pokrmu.
Hlavní složkou zeleninové přílohy je cuketa, protože je právě její sezóna povím vám k ní pár slov.
Cuketa obsahuje více než 90% vody, i přes to je dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje vitamíny A, E a B. Ve 100 g najdeme 30 mg vápníku a 18 mg hořčíku.
Nejlepší volbou jsou plody velké 15 - 30 cm, které jsou nejen chutné, ale obsahují i větší množství živin. Cuketa je alergiky velmi dobře snášena a alergie na cuketu je naprosto ojedinělá. I proto je vhodné ji zařadit mezi první příkrmy u dětí, nebo jako jednu z prvních potravin při eliminačn dietě.
Cuketa příznivě ovlivňuje činnost srdce, ledvin a zažívacího traktu. Pomáhá při cukrovce, žlučníkových kamenech, obezitě, ateroskleróze, revmatismu, dně.
Cukety působí příznivě na imunitní systém, jsou močopudné a obsahují látky s cytostatickým (protirakovinným) účinkem.
Co budete potřebovat?
- 300 g vepřové pečeně (nebo jiného masa vhodného na rychlou přípravu)
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- 1 menší cuketa
- 1 cibule
- 4 řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 30 g slunečnicových semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvé bylinky - tymián, oregáno (podle chuti), nebo lžička sušených
- 1 lžíce rybí omáčky
- sůl
- pepř
jak na to?
- Cuketu nakrájíme čtvrtkolečka, řapíkatý celer a česnek na plátky a cibuli na půlkolečka.
- V pánvi si rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme cibuli, po pár minutách přihodíme celer a společne restujeme asi 5 minut.
- Mezitím si připravíme maso - nakrájíme na plátky, naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
- V pánvi rozpálíme sádlo a maso na něm opečeme z obou stran dozlatova.
- K cibuli a celeru přidáme cuketu, bylinky, česnek a slunečnicová semínka.
- Zeleninu osolíme, opepříme a můžeme přidat lžíci rybí omáčky (pokud vám nevadí rybí aroma 🙂
- Restujeme dalších asi 5 minut.
další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde: