Vepřový steak s restovanou zeleninou

Toto jídlo splňuje požadavky nízkosacharidové stravy zatímco si zachovává dostatek výživných látek a energie. Pokud ho doplníte komplexními sacharidy v podobě rýže, nebo třeba brambor i tak si pochutnáte a získáte vydatnější verzi pokrmu.

Hlavní složkou zeleninové přílohy je cuketa, protože je právě její sezóna povím vám k ní pár slov. 

Cuketa obsahuje více než 90% vody, i přes to je dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje vitamíny A, E a B. Ve 100 g najdeme 30 mg vápníku a 18 mg hořčíku.  

Nejlepší volbou jsou plody velké 15 - 30 cm, které jsou nejen chutné, ale obsahují i větší množství živin. Cuketa je alergiky velmi dobře snášena a alergie na cuketu je naprosto ojedinělá. I proto je vhodné ji zařadit mezi první příkrmy u dětí, nebo jako jednu z prvních potravin při eliminačn dietě.

Cuketa

Cuketa příznivě ovlivňuje činnost srdce, ledvin a zažívacího traktu. Pomáhá při cukrovce, žlučníkových kamenech, obezitě, ateroskleróze, revmatismu, dně.

Cukety působí příznivě na imunitní systém, jsou močopudné a obsahují  látky s cytostatickým (protirakovinným) účinkem.

Co budete potřebovat?

  • 300 g vepřové pečeně (nebo jiného masa vhodného na rychlou přípravu)
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • 1 menší cuketa
  • 1 cibule
  • 4 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvé bylinky - tymián, oregáno (podle chuti), nebo lžička sušených
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • sůl
  • pepř

jak na to?

  1. Cuketu nakrájíme čtvrtkolečka, řapíkatý celer a česnek na plátky a cibuli na půlkolečka.
  2. V pánvi si rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme cibuli, po pár minutách přihodíme celer a společne restujeme asi 5 minut.
  3. Mezitím si připravíme maso - nakrájíme na plátky, naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme.
  4. V pánvi rozpálíme sádlo a maso na něm opečeme z obou stran dozlatova.
  5. K cibuli a celeru přidáme cuketu, bylinky, česnek a slunečnicová semínka.
  6. Zeleninu osolíme, opepříme a můžeme přidat lžíci rybí omáčky (pokud vám nevadí rybí aroma :-)
  7. Restujeme dalších asi 5 minut. 
Vepřový steak s restovanou zeleninou

další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde:

Kuchařka bez mléka a sóji