Esíčková roláda

Moje absolutně nejoblíbenější vánoční cukroví. Tato verze je bez lepku, mléka a vajec, díky základu z bezlepkových sušenek. Pokud vám nevadí vejce a lepek, můžete roládu vyrobit klidně z Esíček.

Výhodou je, že máte za chvíli hotovo a roládu stihnete připravit i úplně na poslední chvíli.

Krásné Vánoce!

Esíčková roláda
Časová náročnost

10 minut

Počet kusů

20

Náročnost přípravy

velmi snadné

Informace o alergenech

kakao, kokos (lze udělat variantu bez kokosu)

co budete potřebovat?

  • 300 g bezlepkových skořicových sušenek (například zn. Natural Jihlava), nebo Zlatých esíček
  • 2 lžíce kakaa
  • 250 g rostlinného tuku (nejlépe Alsan Bio)
  • 2 - 3 lžíce uvařené černé kávy
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g moučkového cukru

jak na to?

  1. Sušenky rozemeleme, nebo rozdrtíme pomocí válečku najemno. Přidáme dvě lžíce kávy a polovinu tuku (125 g).
  2. Vypracujeme mírně lepivé a mírně drobivé těsto. Pokud by se drobiolo moc, přidáme ještě kávu.
  3. Těsto dáme na půl hodiny vychladit do lednice (ne déle, pak by se nedalo vyválet).
  4. Lehce zchladlé těsto vyválíme mezi dvěma pečícími papíry, či fóliemi na placku silnou zhuba 5 mm.
  5. Ze zbylého tuku, moučkového cukru a kokosu vyšleháme krém. 
  6. Krémem potřeme vyválenou placku a za pomoci pečícího papíru zarolujeme roládu.
  7. Roládu necháme vychladit a krájíme na kolečka silná asi 1 centimetr. Před krájením je dobré ji nechat trochu povolit, aby se nelámala.
  8. Pokud nemůžete kokos, můžete místo něj do krému použít hustý vanilkový pudink (uvaříte ve 400 ml rostlinného mléka, namísto 500 ml jak je v návodu).

další inspiraci na vánoční cukroví najdete v novém

e-booku:

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.