Esíčková roláda
Moje absolutně nejoblíbenější vánoční cukroví. Tato verze je bez lepku, mléka a vajec, díky základu z bezlepkových sušenek. Pokud vám nevadí vejce a lepek, můžete roládu vyrobit klidně z Esíček.
Výhodou je, že máte za chvíli hotovo a roládu stihnete připravit i úplně na poslední chvíli.
Krásné Vánoce!
Časová náročnost
10 minut
Počet kusů
20
Náročnost přípravy
velmi snadné
Informace o alergenech
kakao, kokos (lze udělat variantu bez kokosu)
co budete potřebovat?
- 300 g bezlepkových skořicových sušenek (například zn. Natural Jihlava), nebo Zlatých esíček
- 2 lžíce kakaa
- 250 g rostlinného tuku (nejlépe Alsan Bio)
- 2 - 3 lžíce uvařené černé kávy
- 100 g strouhaného kokosu
- 50 g moučkového cukru
jak na to?
- Sušenky rozemeleme, nebo rozdrtíme pomocí válečku najemno. Přidáme dvě lžíce kávy a polovinu tuku (125 g).
- Vypracujeme mírně lepivé a mírně drobivé těsto. Pokud by se drobiolo moc, přidáme ještě kávu.
- Těsto dáme na půl hodiny vychladit do lednice (ne déle, pak by se nedalo vyválet).
- Lehce zchladlé těsto vyválíme mezi dvěma pečícími papíry, či fóliemi na placku silnou zhuba 5 mm.
- Ze zbylého tuku, moučkového cukru a kokosu vyšleháme krém.
- Krémem potřeme vyválenou placku a za pomoci pečícího papíru zarolujeme roládu.
- Roládu necháme vychladit a krájíme na kolečka silná asi 1 centimetr. Před krájením je dobré ji nechat trochu povolit, aby se nelámala.
- Pokud nemůžete kokos, můžete místo něj do krému použít hustý vanilkový pudink (uvaříte ve 400 ml rostlinného mléka, namísto 500 ml jak je v návodu).
další inspiraci na vánoční cukroví najdete v novém
e-booku: