rychlý jahodový dortík

bez mléka a ořechů

Kombinace švestek a máku, je prostě boží!

V tomhle případě je mák uvnitř těsta, takže šťavnaté švestky obzvlášť vyniknou.

Máte-li rádi extra porci ovoce, můžete přidat kousky švestek i do těsta.

Použitím čekankového sirupu přidáme rozpustnou vlákninu a podpoříme mikrobiom. Mák nám zase dodá extra porci vápníku a pokud nemůžete, nebo nechcete použít vejce, přidáním mletého lněného semínka získáte i rostlinné omega-3 mastné kyseliny.

 

Švestkový koláč s mákem

co budete potřebovat?

  • 2 vejce (lze nahradit dvěma lžícemi mletých lněných semínek, které smícháme s 1/2 hrnkem vody a necháme 5 minut odstát)

  • 1/2 hrnku čekankového sirupu

  • cca 250 g švestek (asi 12 ks)

  • 1/4 hrnku olivového oleje

  • 1/2 hrnku mletého máku

  • 2 hrnky hladké špaldové mouky

  • 1 hrnek vody (nebo rostlinného mléka)

  • 1 kypřící prášek do pečiva

jak na to?

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  2. V míse prošleháme vejce (lněné semínko) s olejem, čekankovým sirupem a vodou.

  3. Ve druhé míse spojíme mouku, kypřící prášek a mák.

  4. Nakonec spojíme obě směsi dohromady.

  5. Dno koláčové formy vyložíme pečícím papírem, vymažeme a vysypeme moukou.

  6. Švestky omyjeme a odpeckujeme.

  7. Těsto nalijeme do formy, navrch poskádáme švestky a pečeme asi 45 minut.

  8. Zkusíme špejlí, jestli je těsto propečené.

  9. Kousky švestek můžeme přimíchat i do těsta, koláč bude vláčnější.

Komplexní návod na stravu bez mléka najdete v mém e-booku:

Kuchařka bez mléka a sóji