Bramborový guláš s červenou čočkou

bez lepku, mléka, vajec, vegan

Rychlé, jednoduché vegetariánské jídlo, které snadno upravíte z verze pro děti na pikantní verzi pro dospělé přidáním kari pasty. Kořeněná pálivost v kombinaci se svěžím jogurtem a čerstvými bylinkami nemá chybu. A pro obzvlášť hladové, nebo gurmány, můžete přidat opečené placky, například naan, nebo chapati (pozor na složení, mohou obsahovat mléčné složky, pokud si je nevyrobíte doma). 

Výživově je tohle jídlo přímo nabité - v jedné porci získáte téměř čtvrtinu denní potřeby vápníku, téměř polovinu potřebného železa a až 16 g bílkovin. 

Bramborový guláš bez masa

Co budete potřebovat?

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 500 g oloupaných brambor
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 litr zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 2 střední mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • šťáva z půlky citonu
  • sůl
  • 2 lžíce červené, nebo zelené kari pasty (pro děti, nebo pokud nemáte rádi pálivé, lze vynechat)
  • 1 rostlinný jogurt, čerstvé bylinky (petržel, korinadr) k podávání
  • Volitelně lze k podávání přidat i placky, rýži nebo chleba.

4 porce, nutriční hodnoty na 1 porci:

jak na to?

  1. Cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a přidáme cibuli, česnek a zeleninu, vše společně asi 5 minut opékáme na středním plameni.
  3. Mezitím nakrájíme oloupané brambory na větší kusy.
  4. Opečenou zeleninu zaprášíme červenou paprikou a ještě asi půl minuty orestujeme.
  5. Nakonec přidáme brambory a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Přivedeme k varu a na mírném plameni, pod pokličkou vaříme 20 minut.
  6. V této chvíli osolíme, přisypeme hrnek červené čočky a přidáme kari pastu (pokud připravujeme jídlo i pro děti, můžme kari pastu přidat až úplně nakonec do části hotového jídla, která bude určena pro dospělé).
  7. Hrnec opět přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme dalších 15-20 minut dokur čočka nezměkne a omáčka nezhoustne. Nakonec chuť doladíme citronovou šťávou, solí a případně další kari pastou.

Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde: