Dal Palak 

Neboli čočka se špenátem po indicku. Jestli občas zavítáte do indické restaurace, nebo dokonce do Indie, tak určitě víte, že Dal může být různý, ale vždycky je to luštěnina. 

V tomhle receptu jsem jako základ zvolila červenou čočku, špenát a rajčata. Rajčata jsem použila čerstvá, ale můžete vzít i plechovku se sekanými. Pokud nemůžete jíst nebo sehnat některé koření, tak ho prostě vynechte, sice nebude chuť tak vyladěná, ale dobré to bude pořád :-)

A pokud vám vadí rajčata, pak je můžete nahradit kokosovým mlékem, jídlo sice dostane úplně jiný rozměr, ale výsledek bude i tak super.

Z výživového hlediska je čočka tak trochu superpotravina, obsahuje hodně bílkovin, vitamínů i minerálů. Významý je obsah železa, takže pokud máte jídelníček osekaný o většinu druhů masa, měla by se čočka stát vaším denním chlebem ;-)

Co budete potřebovat?

  •  1 hrnek červené čočky
  • 500g rajčat (nebo 400g plechovka sekaných)
  • 1 hrnek listového špenátu (spařeného, nebo mraženého)
  • 2 lžíce rostlinného oleje (já použila olivový)
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 4 - 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička Garam masala (nebo 1/4 lžičky mletého koriandru, špetka mletého hřebíčku, špetka muškátového oříšku, špetka mletého nového koření, špetka římského kmínu, pepř)
  • 1 centimetrový kousek zázvoru,  oloupaný a nasekaný
  • 1/4 lžičky pálivé červené papriky (chcete-li ostrou verzi použijte chilli)
  • 1 lžička soli
  • 2 a půl hrnku vroucí vody

jak na to?

  1. V hrnci si rozpálíme olej, nasypeme na něj nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata. Poté přidáme prolisovaný česnek a nasekaný zázvor a ještě chvilku restujeme.
  2. Vsypeme červenou čočku, očištěná a nakrájená rajčata (nebo plechovku), přidáme všechno koření, dva hrnky vroucí vody a osolíme.
  3. Na mírném plameni necháme probublávat 25 - 30 minut, dokud omáčka nezhoustne a čočka nezměkne.
  4. Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá, přidáme ještě asi půl hrnku vody.
  5. Na posledních 10 minut vaření přidáme mražený listový špenát, máme-li čerstvý (spařený horkou vodou) postačí mu poslední 2 - 3 minuty.
  6. Podáváme s vařenou rýží, plackami, nebo jiným pečivem.
Dal palak

Další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde:

Kuchařka bez mléka a sóji