Dršťková polévka z hlívy

Hlíva ústřičná se dá považovat díky svým vlastnostem za superpotravinu. 

Obsahuje betaglukany, polysacharidy, které podporují přirozenou obranyschopnost organismu, působí antibakteriálně, antiviroticky a některé studie dokonce naznačují, že by mohly působit i jako prevence rakovinného bujení. Bylo prokázáno, že snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu. Zároveň se jedná o prebiotika, látky podporující růst žádoucích mikroorganismů ve střevech.

Betaglukany jsou obsaženy i v ovesných vločkách, kvasnicích a dalších houbách. 

Hlíva je také dobrým zdrojem antioxidantů, které brzdí proces stárnutí.

Čínská medicína zná a využívá zázračné účinky hlívy na zdraví po celá tisíciletí. O důvod víc, proč ji pravidelně zařadit do naší stravy. 

V kuchyni je třeba brát na zřetel typické vlastnosti hlívy ústřičné, především fakt, že se nám ji nejspíš nepodaří uvařit úplně doměkka. Stačí zhruba 15 - 20 minut varu, pokud bysme vařili déle, stejně o moc lepšího výsledku nedosáhneme. Proto je lepší tuhost využít, třeba při napodobení dršťkové polévky :-)

Co budete potřebovat?

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce červené mleté papriky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 500 ml vývaru (nebo vody)
  • 1 lžička škrobu (bramborového, kukuřičného, tapiokového)

jak na to?

  1. Cibuli nasekáme najemno a necháme zesklovatět na lžíci oleje.
  2. Pak přidáme hlívu nakrájenou na nudličky a ještě 5 minut podusíme.
  3. Přidáme prolisovaný česnek, zasypeme mletou paprikou a ještě půl minuty orestujeme.
  4. Zalijeme vroucím vývarem, nebo vodou, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
  5. V trošce vody rozmícháme škrob a přilijeme do polévky.
  6. Přidáme majoránku a vše vaříme zhruba 15 minut, dokud hlíva trochu nezměkne.
  7. Pokud vám nevadí lepek, můžete polévku zahustit klasicky jíškou. Další variantou je přidat do základu najemno nastrouhaný brambor.
Dršťková polévka z hlívy

další inspiraci na vaření bez mléka a sóji najdete zde:

Kuchařka bez mléka a sóji